Виена е обявена за най-добрият град за живеене в света. Австрийската столица оглавява престижната класация на анализаторската фирма „Mercer”, пише британското издание „Daily Mail”.

При изготвянето на класацията се взимат предвид икономическите и социалните условия в града, здравеопазването, жилищното настаняване и околната среда. Подреждането служи като ориентир за много работодатели, когато решават къде да локализират бизнеса си и колко да плащат на персонала си в съответните градове.

В класацията са включени общо 230 града. След Виена по качество на живот се нареждат Цюрих (Швейцария), Окланд (Нова Зеландия), Мюнхен (Германия), Ванкувър (Канада), Дюселдорф (Германия), Франкфурт (Германия), Женева (Швейцария), Копенхаген (Дания) и Сидни (Австралия).
Мегаполиси като Лондон, Ню Йорк и Париж са извън първите 35. Френската столица пада с десет позиции надолу в сравнение с миналата година до 37-ма позиция, а Лондон достига 39-та най-вече заради уязвимостта си от терористични нападения. Ню Йорк е на 44-то място.

София се позиционира точно в средата на списъка – на 115 място.

Последната позиция заема иракската столица Багдад.