Неповторима, вдъхновяваща и уникална е нашата планета, която събира всички свои качества в една дума - природа. Скъпи дами, днес Dama.bg ще ви запознае със спираща дъха гледка, чието име е: езерото Сорвагсватн.



То е известно като "висящото езеро" на остров Вагар, най-големият сред Фарьорските острови, разположени между Шотландия и Исландия. Името "висящото езеро" се отнася за езера, които се намират на високи скали в близост да стръмнина. Уникалността на едно от висящите езера в света идва от това, че то буквално виси над океана. Неземната красота на тази гледка представлява платформа висока около 30 метра, езерото Сорвагсватн, което сякаш ще се излее в океана и самия Атлантически океан, всяващ страхопочитание и възхищение едновременно.



"Висящото езеро" Сорвагсватн се намира в близост до две населени места, които са в спор на кое от тях да бъде наречен водоема. Официалното му име е на града Сорвагсватн, а причината е по-ранното му възникване от гр. Мидвагс. Въпреки че мидвагси са дали второ наименование на езерото - Лейти, което произлиза от земите около водния източник, всички местни жители го наричат "езерото", за да няма объркване.



Размерите му са доста големи - дължината му е около 6 километра, а общата му площ е повече от три и половина квадратни километра. От далече се създава илюзията, че водния басейн е разположен на височина повече от 100 метра над морското ниво, защото дълбоката падина върху, която е разположен не се вижда. Неговите води се изливат в океана чрез водопад, носещ името Боссдалсфосур. Водопадът почти не се забелязва сред величието на "висящото" над океана езеро и сякаш се е скрил сред отвесните брегови скали, за да разкрие своята красота на тези, които са посетили това необикновено място.


Интересен е факта, че през Втората световна война британската армия построява на брега летище и станция за хидроплани.


Самото посещение на това обикновено езеро с необичайно разположение може да остави у посетителите си чувство, че природата винаги може да наруши законите на физиката и очарование от нейната неспираща креативност.