Високите обувки и жените имат връзка, по-стара от сътворението на света. Носенето на такива обувки може да боли зверски, но това не ни спира да бъдем с тях винаги, когато имаме възможност (някой дори са овладяли носенето им до такава степен, че ежедневно ходят с високи обувки). Един бърз поглед в някой бар е живото доказателство за това - по-голямата част от жените ще бъдат с токчета. 

Може би изискването за моделите, които трябва да са по-високи от 1.70 м, е причината жените да се "покатерват" на тези красиви но неудобни обувки. Чифт високи обувки дават допълнителна доза самоувереност на всяка жена, а и с тях краката изглеждат по-дълги и слаби. 

Но има ли истинска причина, освен очевидните,  която кара жените да се присягат именно към тези обувки в магазина? Има ли някакво научно обяснение в подкрепа на този избор? И по-важното: какво се случва когато изборът вече е направен? Дали височината на тока има значение?

Отговорите на тези въпроси се крият в научния експеримент, който извършил френският изследовател Никола Гуегуен, който искал да бъде първият човек надникнал в науката, стояща зад ефекта, който имат високите обувки носени от една жена, върху мъжете. Той направил изследването си, базирайките се на четири експеримента. 

Във всеки от тях, той наел жени на възраст между 20 и 25 години, който били облечени по един и същ начин: черни поли до коляното, бели тениски и черни сака. Единствената разлика била във височината на обувките, които носели - равни обувки, нисък ток (5 см) и висок ток (9 см).

При първите два експеримента, жените били изпратени на улицата да търсят мнението на случайни минувачи по въпроси, касаещи равните права на хората и хранителните навици. 

Резултатите, които интервюиращите забелязали, показвали, че мъжете били много по-открити и склонни да отговарят на въпроси, зададени от жени носещи високи обувки. Те събрали отговори от 82-83 процента от хората, докато при жените с равни обувки този процент бил двойно по-нисък: 42-47.

Най-интересната част в тези проучвания била, че високите обувки или липсата им, изобщо не повлиява на жените на улицата. Само 30-36 процента от тях отговорили на зададените въпроси. 

Третият експеримент имал за цел да проследи влиянието на високите обувки върху помощта.

Същите жени, облечени по същият начин, имали за задача да се разходят по улицата и "случайно" да изпуснат ръкавица. Целта на това била да се разбере дали хората ще ги последват и върнат загубената ръкавица. Очаквано, 93% от жените, които носели високи обувки получили обратно ръкавицата си от минаващите наблизо мъже. При тези с равни обувки това се случило в 62% от случаите. И отново, видът на обувките нямал влияние върху преминаващите наблизо жени, които помогнали само на 40-42% от "сестрите" си в нужда. 

Последното проучване се доближава най-много до реална случка. Става въпрос за влиянието на високите обувки в бар.

Оказало се, че жените, които носят високи обувки получават мъжко внимание само 8 минути след като са пристигнали в бара. Тези, които носят равни обувки, трябвало да чакат мъжко внимание цели 14 минути.

И накрая, обобщените резултати от проучването показали, че: 

1. Високите обувки са влиятелни

Очевидно, жените, които носято високи обувки, привличат повече внимание върху себе си, особено от непознати. 

2. Обувките нямат негативно влияние върху другите жени

Единственото негативно влияните, което оказват високите обувки, е болката от носенето им. 

3. Не карат мъжете да мислят за секс

Проучването показало, че случайните минувачи мъже не приемали високите обувки като нещо сексуално. Те просто привличали вниманието им.

4. Високите обувки привличат вниманието

Ако една жена иска да й бъде обърнато внимание, най-сигурният начин за това е да обуе високи обувки. Те просто привличат вниманието и след като бъдат огледани, погледите се спират върху жената, която ги носи. 

5. Те са полезен инструмент да получиш това, което искаш

Носенето на високи обувки е умна бизнес стратегия, която прилагат жените, след като осъзнават, че мъжете харесват идеята за носенето им. Ако това не е начинът, по който искате да подсилите успеха си, то не се чувствайте задължени да го правите. Но все пак, носенето на високи обувки може само да помогне, не да навреди. 

6. Повишават вниманието на мъжете върху външния вид на жената

Доказано е, че мъжете са привлечени от това, което виждат. Да, разбира се, за да задържите един мъж е нужно да имате добър характер, но за да привлечете един мъж и да го накарате да пожелае да ви опознае трябва да изглеждате добре. Носенето на високи обувки добавя допълнителни точки в цялостното излъчване.