Смята се, че подходящият хранителен режим може да допринесе за лечението на акне. Това е най-популярният мит. В действителност не диетата помага за изчезването на пъпките: дори и да премахнете "опасните" продукти, акнето няма да си отиде. (И все пак не е за препоръчване да прекалявате със захарта, шоколада, пържените храни и тестените изделия. Това ще бъде полезно за цялостното здраве.)

Балансираната диета ще прочисти организма от токсини и ще ускори метаболизма. Придържането към основните правила на хранене ще помогне за подобряване на цялостното ви здраве, което, разбира се, има положителен ефект и върху външния вид и самочувствието. Като бонус ще изгубите и няколко килограма.

Основното правило е да се яде балансирано протеини (яйца, месо, риба) и въглехидрати (плодове, ориз, картофи). Мазнините в тялото трябва да бъдат под формата на постно месо и растителни продукти. И това би било достатъчно.

Има и друг важен момент: опитайте да се намали приема на сол. Солта съдържа натрий, който задържа вода и забавя метаболитните процеси в организма. Същото важи и за газирани напитки, сокове, консервирани храни и други.

Ограничете приема на прости въглехидрати: захар, шоколад, брашно и т.н. Ако искате сладко, хапнете малко тъмен шоколад, мед или сладки плодове, но не вафли, бисквити или торта. 

Пийте вода. Яжте в умерени количества!

Витамини, които помагат за справяне с акне:

Витамин А

Действа като антиоксидант. Защитава организма от свободните радикали, помага на кожата да се отървете от мъртвите клетки.

Дневна доза на витамин А на ден 700 мг = 0,7 мг. Максимално допустимият процент - 2800 мкг = 2.8 мг за възрастен.
Най-добрите източници на този витамин - храни, които съдържат бета-каротин: моркови, сладки картофи, пъпеш, домати, броколи, тиквички, зеле, кайсии, папая, манго. 

Витамин В6

Помага да се контролира акнето особено при жени по време на менструалния цикъл. Поддържа баланса на половите хормони, които се използват за облекчаване на ПМС и менопаузата.

Дневната доза е 1300 мкг = 1.3 мг. Максималната е 100 мг. Внимавйте - предозирането може да доведе до увреждане на нервите и скованост.
Източници на този витамин са банани, броколи, леща, карфиол, зеле, брюкселско зеле, лук, ядки, чушки, боб. 

Витамин C

Укрепва имунната система, помага в борбата с инфекциите, полезен е за справяне със стреса.

Дневна доза - 75 мг. Максимално допустимо - 2 грама = 2000 мг.
Най-добрите източници на витамин C: зеле, чушки, броколи, карфиол, ягоди, лимон, киви, портокал, грейпфрут, грах, домати. 

Витамин E

Антиоксидант, предпазва клетките от свободните радикали, подобрява заздравяването на рани.

Дневна доза - 15 мг, а максималната - 1000 mg = 1 грам.
Източник на витамин Е: сусам, фъстъци, слънчогледови семки, боб, грах, пшеничен зародиш, сладки картофи, сьомга, риба тон.

Минерали, които помагат за справяне с акне

Селен (Se)

Има противовъзпалителни свойства и се бори с инфекциите.

Препоръчителна дневна доза - 55 мкг = 0.055 мг. Максимално допустимото - 300 мкг = 0.3 мг.
Източници на селен: пилешко месо, черен дроб, херинга, риба тон, треска, стриди, гъби, зеле, сирене, тиквички. 

Цинк (Zn)

Това е важен минерал за заздравяване на рани, антисептично (ако се използва за кожата) предпазва кожата от преждевременно стареене, антиоксидант.

Дневна доза - 8 mg, максималната - 20 мг.
Източници на цинк: стриди, скариди, зелен грах, овес, ръж, фъстъци, пшеница, бадеми, ядки, яйчен жълтък, ряпа.