Днес Православната църква почита паметта на св. Кодрат Никомидийски, загинал по време на царуването на император Декий (249–251 г.).

Преданието разказва, че Свети мъченик Кодрат бил роден в пустинята от майка на име Руфина –бежанка християнка от Коринт. По чудодеен начин младенецът живеел в пустинята, пазен от Бога и воден от Светия Дух. Вече юношa бил намерен от вярващи хора, които го завели в града, където лекувал болести с дадената му свише благодат. По заповед на нечестивия римски император Декий започнали гонения на християни и в Коринт, където е заловен и Свети Кодрат. Мъчели го жестоко, но той оставал непоколебим в своята вяра. Накрая Свети Кодрат и други ревностни християни били обезглавени извън града в десетия ден на месец март. На мястото, където били убити светите мъченици, потекъл извор, за да напомня на Коринт за страданието им.

По-късно на живота му подражавали мнозина, които пазели в сърцата си наставленията на свети Кодрат. Сред тях са много жени: Хориса, Нунерия, Василиса, Ника, Гали, Галина, Теодора и много други, а също и мъже. Всички те заедно със своя наставник свети Кодрат са причислени към мъчениците.

Според някои от вярванията името Галина произхожда от старинното "гал", което означава мургав и здрав. В древността мургавите хора са били по-тачени, защото бледността била смятана за болестно състояние. Някои източници посочват, че името има гръцки произход - Galini означава тишина, а старобългарската му версия означава покой, безветрие. Съществува и версия, че Галина произлиза от глагола "галя". Което пък води към версията, че "галя" идва от символа за майчината любов и закрила. Независимо от произхода обаче, според народните вярвания, всеки който носи това име, ще бъде обичан.

Днес празнуват всички с имената Галина, Галя, Галин, Галена. Бъдете здрави, много щастливи и успешни!