Чудили ли сте се какво се опитват да ви кажат вашите сънища? Тези необичайни, странни, призрачни, сюрреалистични случки, които изникват в ума ви докато спите?

Е, сънищата са врата към вашето подсъзнание.

Те съдържат нещо важно, което може би пропускате да видите в забързаното си ежедневие. Вероятно дори съдържат решението на вашите проблеми, отразяват вашите предчувствия или дори предвиждат бъдещи събития...

Дори в най-странните и объркани сънища може да се открие дълбок смисъл. В повечето случаи най-добре можете да си ги разтълкувате самите вие, защото те са отражение на вашия живот, разбирания, възприятия и т.н. Въпреки това обаче, днес ще ви запознаем с 16 често срещани сънища, изследвани от учени, които щателно са сравнили и съпоставили подобни нощни изживявания при различни хора и се оказва, че тези 16 "сценария" имат сходно значение. Вижте:

1. Някой ви преследва

Това е един от най-често срещаните сънища. Означава, че се чувствате застрашени от нещо в реалния живот. Означава също, че избирате да избягате от нещо (човек, ситуация, проблем като цяло) защото се страхувате да се преборите с него.

2. Падате

Усещането за падане от небостъргач или пък скала също е един от най-често срещаните сънища. Тълкува се с две значения: едното е , че се тревожите за нещо, което е извън вашия контрол, а другото е, че чувствате, че сте се провалили в някоя сфера от живота ви.

3. Голи сте на обществено място

Ако сънувате, че не сте в състояние да покриете голото си тяло на обществени места, сънят ви показва, че сте под стрес, чувствате се емоционално или психологически уязвими. Или пък, че някой, на когото не вярвате, знае твърде много за вас – възможно е дори самите вие да сте се подлъгали и да сте се разкрили пред този човек. Този сън говори още, че най-вероятно се опитвате да скриете нещо от другите в реалния живот.

4. Вода

Водата е огледалото на вашето подсъзнание. Качеството на водата описва вашите емоции. Кристално чиста, прозрачна, гладка, спокойна – подобни описания разкриват, че вероятно сте на път или вече достигате до силни прозрения, що се отнася до вашите желания и чувства. И обратно – колкото по-мътна и бурна е водата, толкова по-объркани и безпомощни се чувствате вие в определена ситуация.

5. Опитвате се да ходите, но не помръдвате

Този сън може да прилича и на съня с преследването. Бягате или се опитвате да тичате, но се оказва, че краката ви не помръдват или че каквото и да правите винаги оставате на същото място – сякаш тичате по бягаща пътека. Според учените, този сън показва, че носите няколко дини под една мишница - опитвате се да се справите с куп проблеми или проекти за кратък период и усещате, че няма как да компенсирате изгубеното време.

6. Зъбите ви падат

Много хора са имали такъв сън - чувствате, че дъвчете нещо в устата си и когато го изплювате, за видите какво е, осъзнавате, че всъщност това е някой от вашите зъби. Според учените, зъбите са свързани с нашата сила, мъдрост и способност да общуваме. Ето защо, такива сънища идват предимно когато не успяваме да се социализираме или да покажем истинските си чувства в комуникацията си с другите.

7. Изпитват ви

Такива сънища се появяват когато в истинския живот чувстваме, че някой ни тества, съди или преценява. Често сценария при подобни сънища е, че не можете да стигнете навреме за изпит, че изведнъж губите способността си да пишете, забравили сте да си вземете химикалка, свършва ви времето – всичко това означава, че сте нервни и се съмнявате в собствените си способности и знания в определена сфера.

8. Превозни средства

Сънищата с превозни средства отразяват по какъв път сме тръгнали в реалния си живот и до колко самите ние успяваме да контролираме събитията и имаме познания в сферата, в която искаме да се изявяваме. Например: управляваме умело автомобил, или пък сме в самолет, над чийто курс и посока не можем да въздействаме, плаваме с кораб в грешна посока или се качваме в автобус, който се чупи и спира – начинът по който се придвижваме и усещанията, които имаме по време на съня съответно показват до колко владеем ситуацията в реалния живот.

9. Парализирани сте

Друг често срещан сън е, този, в който усещате цялото си тяло парализирано. Този сън също означава, че чувствате, че губите контрол в опредлена сфера от живота си.

10. Смърт

Да видите, че ваш близък умира, е едно от най-неприятните изживявания, които можете да изпитате на сън. Независимо от факта, че смъртта често се интерпретира като нещо отрицателно, в случая трябва да я идентифицираме с емоционална промяна за сънуващия – нещо старо умира, за да направи място за нещо ново.

11. Сънувате, че летите

Тълкуванието на този сън е точната противоположност на съня, в който падате. Полетът ви показва, че животът ви върви в правилната посока, имате контрол над събитията, осъществявате желанията си и най-вече изпитвате чувство на превъзходство, но по един добър, позитивен начин.

12. Демони и дяволи

Дали в реалния живот не сте жертва на собствените си подтиснати емоции? Дали пък някой не ви пресира или стресира на такова ниво, че не можете да се справите с атаките? Или сте обидени и не можете да простите? Вероятно подсъзнанието ви казва, че е нужно да промените поведението си и отношението си към някои неща от живота.

13. Коса

Сънищата с коса са пряко свързани със сексуалността ви. Гъстото окосмяване или буйна коса на сън, символизират полова сила, докато загубата на коса в съня показва намаляване на либидото.

14. Убивате някого

Поредният ужасяващ сън. Убийството разкрива вашето подсъзнателно желание да убиете част от себе си, намерението ви да промените личността си по някакъв начин.

15. Попаднали сте в капан – в клетка сте или пък в кутия

Това е много често срещан сън, който отразява вашата неспособност да се освободите от последствията на лошо взето решение, неправилен избор или потискаща ви ситуация.

16. Змии

Змиите са известни с това, че сменят кожата си – те са символ на трансформация и изцеление от древни времена. В други случаи обаче, могат да означават, че изпитвате срам или вина. Чувствате, че трябва да бъдете наказани или се обвинявате, че сте извършили някакъв грях.