В този списък с най-добрите дестинации за лято 2017 г. (според „Нашънъл Джиографик”) има по нещо за всеки. Със сигурност знаем, че приключенията ви вдъхновяват. Ние от Dama.bg ви предлагаме идеи за невероятни екскурзии, които да не пропускате това лято!

Ако сте еко настроени, изберете Бразилия

Бонито, разположен в бразилската провинция Мато Гросо до Сул, е най-първокласният избор за екотуризъм. Малкият си размер компенсира с естественото си великолепие, с водопади, пещери и с океанския подводен свят. Избран за най-добрата дестинация за отговорен туризъм през 2013 г., регионът е развил система с ваучери с контролирана цена, която улеснява много туристическите агенции. Забележителностите в този район са разпръснати, а таксите не са особено евтини. Въпреки това си струват заради невероятната красота на Бонито. Ще ви трябва шнорхел за кристалните води на река Рио да Прата, пълна с риба. Разгледайте пещерата Агуа Азул, в която има синьо езеро, отразяващо се през варовик и магнезий. Разходете се по пътеката на Ентания Мимоза. Истинските пътешественици не бива да пропускат подводната пещера "Анхумас", изпълнена със сталагмити и сталактити. През юни, юли и август климатът е по-сух, но и по-хладен и тогава е най-спокойното време за посещение. С ваучерите, които обаче са ограничени, ще имате по-голям шанс да видите това, което искате, без да е необходимо да чакате.


Ако обичате големите градове, заложете на Ротердам, Холандия

Градът съществува от 13-ти век и е вторият по големина в Холандия, заемащ 19 мили от Северно море. Като стратегическо пристанище и важен индустриален град, Ротердам е бил бомбардиран по време на Втората световна война. Днес градът се е превърнал в съвременен и уникален метрополис, съчетание от чужда и местна архитектура. Не пропускайте новия Luchtsingel - мостът, обединяващ три несвързани преди това зони, които трансформират северния край на града. Чудесата на изкуството на Арно Коенън блестят в Markthal, закрит пазар с форма на подкова край река Рот. Ако обичате музиката, не изпускайте световноизвестния фестивал на джаза, който превзема града през юли.


В случай, че обичате морските обитатели: Кокосовите острови, Коста Рика

Ако сте опитен водолаз, се отправете към Кокосовите острови в Коста Рика. Там ще се насладите на туристически пътеки, джунгла и богата фауна, но най-вълнуващото се крие под водата: риба чук, костенурки, китове и акули. Кокосовите острови имат най-голямата биомаса от хищници, измерена досега в тропическите морски екосистеми в Тихия океан. Те предлагат и много възможности за гмуркане през летните месеци, когато водата се сблъсква с подводни мини планини, привличащи рибата чук. Тези риби също идват на Кокосовите острови за „пречистване“. Малките мрени „празнуват“ с паразитите, които живеят в устата, кожата и хрилете им. Островите се намират на около 341 мили от Пунта Аренас, но според нас посещението си струва. Все пак Жак Кусто ги нарича „най-красивите острови в света“. Как можем да не се съгласим с това?


Ако си падате по музиката, Вашето място е Нашвил, Тенеси

Музикалният кънтри фестивал се провежда през юни и привлича фенове на този стил от цял свят, за да се насладят на четири дни изпълнения на живо от повече от сто артисти, включително и на безплатни шоупрограми в сърцето на града. Ако не си падате по кънтри музиката, музикалният и арт фестивал "Бонаро" се провежда по същото време. Само трябва да се насочите по пътя за хотел „Манчестър“ в Тенеси, където се провеждат 150 музикални изяви и комедийни шоута, както и арт работилници. Пригответе се да бъдете само Вие и... 80 000 приятели. За безплатна музика, има много опции: 4 юли - концертът Let Freedom Sing, следван от Live on the Green в парк „Пъблик Скуеър“ през август и невероятният арт фестивал на доматите в Източен Нашвил от 11 до 12 август. Не пропускайте да посетите Грейсланд и „Елвис-Ленд“ в Мемфис, тъй като на 16 август ще се отбележи 40-годишнината от смъртта на Елвис Пресли. Ще поискате да бъдете в Нешвил на 21 август, когато първото слънчево затъмнение на 21-ви век в страната съвпада с толкова музикални събития.


Ако търсите вълнение: Националният вулканичен парк, Руанда

Руанда се е превърнала в лидер в опазването на критично застрашените планински горили. През 1981 г. в страната са останали само 254 от тях. Днес броят на приматите се покачва. С лятно посещение в Националния вулканичен парк в масива Вирунга, можете да допринесете за усилията на страната с екотуристическите проекти. Разположен на 2 часа от столицата Кигали, паркът е база за проучване както на горилите, така и на други видове диви животни. В момента има 10 семейства от горили, привикнати към туристите. Паркът налага строга граница от 80 души на ден, които могат да видят горилите чрез разрешителни, но трябва да ги поръчат преди пътуването.


Ако обичате доброто изкуство: Сиатъл, Вашингтон

Възползвайте се от лятното слънце и допълнете пешеходните (и фериботни) разходки с потапяне в изкуството на Емералд Сити. Не изпускайте 43-тото издание Международния филмов фестивал в Сиатъл, най-голямото филмово събитие в Съединените щати. Повече от 400 филма от 80 страни са предвидени за тазгодишното събитие, което ще продължи до 11 юни. Ако обичате танците, то е добре да знаете, че Международният танцов фестивал в Сиатъл завзема града от 9 юни и предлага 16-дневна експлозия от танци и изкуство на закрито и открито. За любителите на изкуството интересна ще бъде изложбата за сюрреализъм в Сиатълския музей на изкуствата на 30 юни. И ще сме несправедливи, ако не споменем и фестивала Bumbershoot, който списание „Ролинг Стоун“ нарече „един от най-страхотните уикенди за Деня на труда в страната".


Ако разполагате с необходимия бюджет: Сан Хуан, Пуерто Рико

Искан от испанската кралска власт през 1493 г. и даден на Съединените щати през 1898 г., Пуерто Рико днес използва щатския долар. Обиколете старата част на Сан Хуан, запазете ярките му цветове и колониалната му архитектура, а след това не пропускайте обиколката с безплатния туристически тролей - има три маршрута, от които може да изберете. Посетете Ла Форталеза, строената през 16-ти век крепост, чиято цел е била да защити града и залива на Сан Хуан. Ако вали, отбийте се в Музео дел Мар или Музео де лас Америкас, където със сигурност ще се забавлявате. Ако времето е подходящо, вземете ферибот или „прелетете“ до плажовете на остров Виекес, намиращ се на на няколко мили от брега на Пуерто Рико. Прекарайте нощта в биолуминесцентните води на „Залива на комарите“ и разгледайте град Есперанса. Въпреки че лятото е значително слаб туристически сезон за Пуерто Рико поради ураганите, по това време мястото е по-достъпно като цена и по-малко претъпкано. Така че, поемете този риск!


Ако сте настроени за приключения: остров Мадейра, Португалия

Португалия със сигурност се откроява като дестинация тази година, но сушата е само част от това, което страната предлага. За да проучите различен аспект на португалската история, се отправете към остров Мадейра, край северозападното крайбрежие на Африка. Стратегическа спирка за португалските изследователи, Мадейра не само притежава извисяващи се планини и тюркоазени води, но и огромни 1926 мили от древни водни канали или левади. След като заселниците са дошли през 1425 г., тези левади са били най-важния компонент за напояване на селищата на острова. Левадите все още функционират и посетителите могат да им се насладят чрез туристически влакове, които проследяват пътя на водата от планинските потоци. През 2017 г. левадите са кандидат за получаване на статут на световно наследство. Идете да ги видите сега, преди останалия свят да разбере колко са красиви. За по-запалените туристи, препоръчваме пътеката Vereda do Areeiro – не забравяйте да ѝ отделите време преди да си тръгнете. Начинаещите могат да започнат с Verada dos Balcões. Бъдете подготвени за водопади, буйни гори и истинско благоговение.


Ако за вас храната по време на пътуване е най-важна: Хавай

Този американски щат е известен със сърфирането, вулканите и ярките сини води - всички съблазняващи ни причини, за да го посетим. Добавяме още една: храната. За начало, остров Мауи е домакин на фестивала за вино и храни Kapalua в началото на юни, едно от най-дългите и най-престижни кулинарни събития в Хавай. Запознайте се с местни винопроизводители, майстори сомелиери и готвачи от цял остров по време на 4-дневното събитие, включително и фестивал за морски дарове. За да поднесете друга наслада на небцето си, се отправете към Хонолулу за "Eat The Street", който се провежда в последния петък на всеки месец през последните 6 години. Ако бирата ви изкушава, добре е да знаете, че петото издание на Бирения фест в град Хило е на 24 юни. И междувременно опитайте световноизвестното хавайско ястие от сурова риба.


Съчетайте плажни емоции и дива природа: Галапагоски острови

Галапагоските острови се намират на кръстопът на океански течения и заедно с околните „морски резервати“ изграждат деликатна екваториална екосистема като никоя друга. Въпреки че организирани екскурзии са възможни на по-големите острови, най-добрият начин за посещение е специално съоръжение, което дава достъп до по-отдалечените райони и малки заливи. Островите са вдъхновили еволюционната теория на Чарлз Дарвин и са все по-популярни сред туристите - затова Ви предлагаме да отидете възможно най-рано. Тук може да видите най-голямото изобилие от акули, познати в света, както и земни и морски игуани, които не се срещат никъде другаде. Гарантираме, че ще останете впечатлени от красотата и тези биологични видове. От юли до ноември Перуанското течение носи студена вода, в която има хранителни вещества, привличащи гърбати китове и пингвини. Същинският сезон тук започва с размножаването морските птици, а август отбелязва раждането на морските лъвове.

Още идеи за летни екскурзии и почивки можете да откриете лесно и изгодно.