Поведението ни зад волана е в пряка зависимост от зодиакалния знак. Оказва се, че 24-годишен Лъв се справя по-добре на пътя от 42-годишен Водолей.

Dama.bg ви подготви интересна класация на зодиакалните знаци в зависимост от склонността им към ПТП-та, като анализира заключенията на канадска компания, занимаваща се с автомобилно застраховане. Експертите от InsuranceHotline проведоха изследване, използвайки данните на над 100 хил. клиенти от последните 6 години. Резултатите от изследването показват интересни закономерности в поведението на пътя на различните зодиакални знаци. 

№1 по ПТП-та се оказват Везните. Иначе добродушните и внимателни представители на зодиака са най-опасните шофьори заради своята колебливост, разсеяност и неувереност. Когато трябва да реагират светкавично, Везните се паникьосват. Освен това, са недисциплинирани на пътя.

Водолеите се нареждат веднага след Везните в класацията ни за опасни шофьори. Те не спазват правилата за движение и не признават вината си, когато са предизвикали ПТП. Липсва им всякаква дисциплина и отговорност.

Естествено, Овните също са в началото на класацията заради буйния си нрав и всякаква липса на търпение. Като цяло, те са добри шофьори, но смятат, че животът е състезание. Освен това, искат непрекъснато да се доказват като най-бързите и смелите, което понякога е фатално на пътя.

За Рибите отреждаме четвърто място, тъй като те пък са много меланхолични, разсеяни и витаещи в облаците. Реакциите им също не са от най-бързите. В много случаи се разминават на косъм от неприятности на пътя, сякаш закриляни от Бога. С времето задобряват в шофирането, но така и не придобиват умения за бързи реакции в критични ситуации.

Скорпионите се нареждат на пето място заради твърде подчертаната им увереност и самочувствие на пътя. Те са добри шофьори, имат и бързи реакции, но не успяват да овладеят гнева си. Ако някой им вземе предимството или ги изпревари, те забравят за всичко останало и търсят справедливост до дупка.

Телците се нареждат веднага след Скорпионите на шеста позиция. Неотстъпчивите и упорити Телци имат навика да минават на червено и отказват да се съобразяват с пътната сигнализация. Макар че не обичат да поемат рискове, не рядко предизвикват ПТП-та. 

Стрелците са на доста по-скромно място в класацията, вероятно защото преценяват трезво обстановката на пътя. Те избягват рисковите ситуации с бързи реакции. Единственият им проблем на пътя е навикът да говорят по мобилния си телефон. Точно телефонните разговори стават причина да предизвикат ПТП.

На осма позиция нареждаме Козирозите - нещо, изненадващо и за самите тях! Те смятат, че катастрофите не ги засягат, защото са перфектните шофьори. Да, може и да са дисциплинирани по принцип, но и на тях се случва да не се съобразяват със скоростта. Не рядко Козирозите предизвикват катастрофи заради превишена скорост. 

Девите обичат правилата и нямат нищо против да се съобразяват с тях на пътя. На тях просто им липсва бдителност, макар че се опитват да не изпуснат нито един детайл на пътя. Често дават предимство на пешеходците и набиват рязко спирачки. Не са и особено наблюдателни в по-отдалечените опасности.

Раците са сравнително надеждни на пътя заради вродения си страх от опасности. Те не обичат рисковете и имат силно развито чувство на самосъхранение. Често са възприемани като досадни шофьори, тъй като не пропускат възможност да надуят клаксона.

Близнаците са сред най-надеждните шофьори и сравнително рядко предизвикват ПТП. Все пак и на тях се случва да сгрешат заради своята разсеяност и инфантилност. Не реагират особено бързо при рискови ситуации, но с времето усъвършенстват реакциите си на пътя.

Поздравления за Лъвовете! Освен че са бързи и уверени на пътя, те имат пълен самоконтрол и шофират със спокойствие. Дори когато им отнемат предимството, Лъвовете действат царски и не се надпреварват да покажат надмощие. В това отношение останалите зодиакални знаци могат много да научат от тях.