Когато стане дума за шоколад, истинските ценители винаги предпочитат шоколадови бонбони – те могат да бъдат изискана почерпка, мил подарък или просто вкусен десерт. Трудно е да намерим подходящите шоколадови бонбони за всеки повод – някои са твърде семпли, други не са ни достатъчно вкусни, трети – не подхождат за изискания повод или пък им липсва оригиналност.

Домашните шоколадови бонбони се приготвят изключително лесно и са чудесен повод да им се насладите в най-приятната компания.

Необходими продукти:

1 пакет обикновени бисквити
60 грама краве масло (½ малко пакетче)
1 шоколад без ядки
½ чаена чаша ситно нарязани сурови лешници
½ кафена чаша стафиди
1 супена лъжица ром / коняк
½ чаена чаша пудра захар
1 ванилия

За глазурата:
1 шоколад
1 супена лъжица масло

Начин на приготвяне:

В кухненски робот, или блендер смилате напълно бисквитите и шоколада, а стафидите нарязвате на ситно и заливате с рома за 10 минути. В купа разбърквате смлените бисквити и шоколад заедно с всички останали съставки. Най-добре е да разбъркате сместа с ръка, за да се размесят и разпределят всички продукти равномерно.

С влажни ръце оформете шоколадови бонбони с желаната от вас големина.

Идва моментът, в който трябва да направите глазура, за да изглеждат бонбоните още по-впечатляващи. Приготвянето ѝ е лесно и става по следния начин: разтопявате на водна баня шоколада, заедно с маслото и потапяте всеки шоколадов бонбон в готовата смес. След което ги нареждате (най-добре върху скара) на хладно, за да се стегнат.

Ако обаче шоколадовата глазура не ви се струва достатъчно апетитна, можете да оваляте шоколадовите бонбони в смлени сурови ядки или пък в кокосови стърготини. Тези на снимката са оваляни в какао и пудра захар.

Накрая подгответе стъклена чиния за бонбони, сложете в нея от всички видове, които сте приготвили, и се наслаждавайте на неповторимият им вкус.