Няма нищо по-хубаво от коледната атмосфера и вкусният мирис на прясно изпечени коледни бисквитки с аромат на канела.

Необходими продукти: 

200 гр краве масло
450 гр брашно 
5 броя яйца
200 гр захар
150 гр орехи
1 ч.л. канела
1 пакетче ванилия 

Разбийте яйцата и канелата, докато се получи пухкав крем. След което се прибавят брашното, маслото, което е добре да се нареже с нож на ситно или просто да е в леко разтопено състояние. Към сместа се прибавят смлените орехи, които може да са просто натрошени или да се смелят в кухненски робот, по желание може да замените ореховите ядки с друг вид, който е по-любим за вас. Всичко се разбърква до получаването на хомогенна смес. Накрая бисквитите се оформят със специален шприц, може да използвате коледни форми или просто да направите топчета. Наредете бисквитките в тава, която е застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 20 минути или докато се получи желаното състояние.

Една от любимите ни зимни подправки е канелата, запознайте се с някои любопитни факти за нея:

Канелата се използва като подправка от векове. Има сладкиши, които трудно можем да си представим без екзотичния аромат. Не толкова популярен обаче е благоприятният ефект на подправката върху организма...

Една чаена лъжичка съдържа 1,4 грама фибри, които имат свойството да влияят положително върху перисталтиката на червата. Подправката е добър източник на желязо и калций. Канелата обаче е най-полезна със свойството да намалява нивото на кръвната захар. За целта е достатъчно да се консумира по една чаена лъжичка на ден.

Канелата като подправка се добива от кората на дървото, която през 2 години се обелва и след това се изсушава, докато стане като фин пергамент. Навива се на ролца, но в търговската мрежа се продава и стрита на фин прах. Родината на канеленото дърво са влажните тропически гори на Югоизточна Азия. Цейлонската канела е разпространена в Шри-Ланка, Индия, Маями, а китайската се отглежда в Китай, Виетнам и Индонезия.