Закуската е много важна - това сте го чували хиляди пъти, но екипът на Dama.bg знае, че освен полезна, тя трябва да бъде и вкусна. Затова сме ви приготвили една лесна рецепта за домашни кроасани с лешниковия крем Нутела. 
 
Освен чудесен старт на деня, те могат да бъдат и перфектната изненада за следобедните гости или мил подарък за скъп човек. Основните съставки са тесто, Нутела и много любов. 
 
Е, да започваме тогава: 
 
Продукти за 12 кроасана: 
 
 20г брашно
 Пакетче мая
 80мл топло мляко 
 
За тестото: 
 300 гр брашно 
 40 г пудра захар 
 1 ч.л сол 
 2 големи яйца 
 80г масло 
 
Други: 
 12 чаени лъжички Нутела за плънката 
 1 жълтък и 1 ч.л мляко за намазване на кроасаните. 
 
 
Начин на приготвяне: 
 
1. Подгответе маята и я смесете с 20 г брашно и 80 мл мляко. Покрийте купата със сместа и я оставете за около 15 минути. 
2. Междувременно пригответе тестото. В голяма купа смесете останалото брашно със солта и захарта. Разбъркайте и добавете яйцата и маслото, за да се получи меко тесто. 
3. Започнете да месите тестото и след около 10 минути добавете вече готовата смес от мая, брашно и мляко. Продължете да месите за около 5 минути. 
4. Сложете готовото тесто в чиста купа и го оставете да втаса - докато удвои обема си. 
5. Разточете тестото върху набрашнена повърхност, правейки кръг с дебелина около 5мм.  
6. Разрежете тестото на 12 равни триъгълника, като направите малък разрез в средата на "хипотенузата". Сложете по една чаена лъжичка Нутела на всяко триъгълниче. 
7. Започнете да навивате триъгълниците, за да се получат малките кроасани и ги сложете в тава, покрита с хартия за печене.
8. Оставете кроасаните да увеличат обема си двойно, като в това време включите фурната да загрява до 180 градуса. 
9. Смесете жълтъка и млякото и намажете кроасаните. Така ще  се получи вкусна и хрупкава златиста коричка. 
10. Сложете тавата във фурната и печете около 20 минути. 
 
Бъдете внимателни - макар да ухаят прекрасно, вероятно са и доста горещи. 
 
Екипът на Dama.bg ви пожелава добър апетит!