Тази лека версия на любимата ни супа е много вкусна. За най-добра кремообразна текстура използвайте картофи, предназначени за печене (с по-малко нишесте). Ето и как да я приготвим.

Продукти:

1 кг картофи, обелени и нарязани на кубчета
30 гр брашно
2 чаши прясно мляко 2%
1 чаша безсолен пилешки бульон
170 гр обезмаслена заквасена сметана
1 1/4 чаени лъжици сол
1/2 чаена лъжица черен пипер
75 гр чедър сирене, настъргано
6 парчета бекон
3 супени лъжици нарязан сибирски лук или пресен лук

Начин на приготвяне:

Поставете картофи в тенджера със студена вода, която да ги покрие около 5 см. След като водата кипне, намалете температурата и оставете картофите да се сварят като разбърквате често. За това са нужни около 11 до 14 минути. След това отцедете картофите и намачкайте до желаната консистенция.
Пресейте брашното в суха мерителна чаша. Смесете го с млякото и бульона и добавете към картофите. Сгъстете сместа на котлона като разбърквате често за около 4 минути. Свалете от котлона и смесете сметаната, солта и черния пипер. Разпределете супата в 6 купички, добавете чедър сирене, бекон и лук отгоре.

Лесно и вкусно, нали?