Защото начинът, по който той гледа на живота, е различен! Той е човек, осмелил се да мечтае, човек, в който са останали следи от идеализъм, които животът е неспособен да открадне. Мислите му не се въртят единствено около фондовата борса, корпоративната стълбица и нивото на долара. Той се осмелява да мисли и за идеи, философия, изкуство и история. Той притежава чувствителност.

Чувствителност! Обичай мъж, който чете, и се дръж за него, защото той е чувствителен. Стотиците герои, които е срещнал в книгите, са го научили да разбира черното и бялото, и сивото на човешката природа. Той е бил свързан с тези герои и е живял с тях чрез литературата. Той е изживял толкова много животи в своя един живот. Той ще разбере твоите милион нюанси, защото има богат опит с толкова много жени и още повече емоции, благодарение на книгите, които е прочел. Той използва своето въображение.

Въображение! Обичай мъж, който чете, и не ги изпускай, защото той има богато въображение. Той знае хиляди начини да обича и никога няма да те остави да скучаеш, защото знае как да вдъхне живот на всекидневието. С него всеки ден можеш да посещаваш нова паралелна вселена. С него можеш да пътуваш назад към Средновековието или да видиш живота на куртизанка в Моголската империя. С него можеш и да катапултираш напред в бъдещето. И винаги можеш да разчиташ на смислен разговор за пътуванията ви заедно.

Разговори! Обичай мъж, който чете, и не ги изпускай, защото разговорите с него ще бъдат много повече от празни приказки, а животът ти с него ще е нещо повече от повърхностна вечеринка. Ще говорите за нещо повече от менюто за вечеря, списъка за пазаруване, сметките за тока и състоянието на пазара на имоти. Защото ще имате толкова много неща, за които да си говорите. Дори когато обсъждате всекидневието, ще можете да го свържете с диалог, цитат или вълнуваща част от книга.

Да му четеш, докато той е сложил глава в скута ти. Да си четете един на друг в парка или на плажа, или в планинска хижа. Да четете заедно на децата си. Или пък всеки да си чете собствена книга, сгушени под едно одеяло на дивана, споделяйки от време на време нещо интересно от книгата… мисъл… чувство… или просто дума, която авторът е използвал толкова красиво, че те изпълва и искаш да я споделиш, защото знаеш, че той ще разбере въодушевлението ти. И в моментите, в които четете заедно, ти откриваш моментите на истинско единство.

Но внимавай! Не се влюбвай в мъж, който се преструва, че обича да чете и се опитва да те впечатли с насила запомнени куплети от Руми или стихове на Шекспир. Прецени го по начина, по който пръстите му докосват книгата. Гледай го в очите, има ли там пламъчета или остават равнодушни, когато ти му прочетеш нещо от твоята книга.

Не изпускай мъж, който има книги край леглото си – някои завършени, а някои просто прегледани. Мъж, който подчертава, докато чете. Мъж, който обича да седне на чист въздух в неделя и просто да чете. Мъж, за когото знаеш, че ако изчезне в продължение на часове, значи е в своето светилище в библиотеката.
Не го изпускай, защото животът с него никога няма да бъде скучен, даже напротив – ще бъде предизвикателство. Такъв човек ще продължи да се развива, да израства, ще ти помогне и в твоя процес на порастване. Такъв мъж ще бъде предизвикателство, така че не се захващай с него, ако искаш предсказуем живот. Но не го изпускай, ако дори само веднъж си си пожелавала необикновен живот.

Обичай и не изпускай мъжа, който ще те гледа с възхитени и влюбени очи не само когато изглеждаш секси, но и когато държиш книга на Джеймс Джойс в ръцете си и когато възбудено обсъждаш с него „Алената буква” на Хоторн. Мъжът, който ти подарява 100-годишна книга с одите на Кийтс и който ти чете поема на Неруда в моментите на нежност. Който обича красивия ти ум и знае твоята стойност, защото ти също четеш. Не го изпускай, този мъж е истински подарък.

Източник: ImpassionedRamblings