Няма да повярвате, но топлите напитки през зимата не само че не стоплят тялото ви, но и напротив – карат го да се охлажда! Други познати техники за сгряване също се оказват неефективни. Разбира се, топлата печка и дебелото яке са нещата, от които не трябва да се отказвате. А сега, на вашето внимание – кои трикове за затопляне работят и кои не.
 
 
1. Алкохолът не помага!
 
 
За съжаление, както при лекуването на любовна мъка, така и при опитите да ни сгрее, алкохолът има временен ефект, а за капак и отрицателни последствия.
Пиенето на алкохол понижава телесната температура, увеличава риска от хипотермия и предпазва тялото от естественото треперене, което всъщност цели да го стопли. Причината, поради която чувствате топлина, когато пиете алкохол е, че кръвоносните съдове се разширяват и изпращат топлата кръв от вътрешността на тялото ви към вашата кожа. Този ефект е само временен и в крайна сметка значително намалява способността на организма ви да се бори със студа.
 
2. Може да се затоплите с джинджифилови бисквитки.
 
 
Мисълта за Коледа и топла камина винаги сгрява! Както и коледните бисквтитки (да, като тези от Шрек)! Джинджифиловият корен е билка, използвана от векове, като лекарствена добавка при настинка. Според преданията, тя "кара кръвта да кипи" и разтопява ледените сърца. Изследване показва, че джинджифилът, дори като съставка в храните, има способността да повишава телесната температура. Има и други храни, които могат да ви помогнат да се затоплите, дори прекалено. Лютите чушки предизвикват потене, както и кафявият ориз и други сложни въглехидрати. Те ви затоплят, защото са по-трудно смилаеми.
 
Не се занимавайте с копченцата, те няма да ви сгреят :)
 
 
3. Усещате студ? Всичко е само в главата ви!
 
 
Колкото и да ви е странно – това работи! Тибетски монаси, които практикуват рядка форма на медитация, известна като г-туммо, казват, че контролът на "вътрешната енергия" може да повиши температурата на тялото при наличие на достатъчно воля. Изследователи от Националния университет на Сингапур са установили, че дори западняците, научени да практикуват основните форми на г-туммо под формата на две техники за дишане, успешно могат да се затоплят. При едната техника, от участника се иска да се концентрира върху придвижващи пламъци в основата на гръбначния стълб, а в другата е замесен специален метод за дишане, който произвежда топлина. Един холандец използва подобни техники, за да се изкачи връх Килиманджаро през 2009 г. Облечен само с шорти и сандали.
 
4. Самотата може да понижи температурата на тялото.
 
 
Не само, че не е забавно да бъдете пренебрегвани, но и изследователите от Университета в Торонто казват, че липсата на социален контакт може да доведе до физически последици. С други думи, когато някой ви предложи "студено рамо", действително можете да се чувствате хладина.
В едно изследване, участниците били разделени в две групи, поставени в ситуация, в която са се почувствали социално интегрирани или пренебрегнати от групата. Когато по-късно ги попитали за оценка на стайната температура, участниците, които били социалното изключени са дали по-ниски оценки. Така че следващия път, когато вкъщи ви е студено, извикайте приятел или член от семейството.
 
5. Топлите напитки в действителност могат да ви разхладят.
 

 
Ето каква е схемата: когато приемате топла напитка, някои от нервните рецептори в езика дават сигнал към останалата част от тялото, че ви е горещо и трябва да започнете да се потите. 
И, да, студените напитки могат действително да ви затоплят, тъй като предизвикват свиване на кръвоносните съдове. Невероятно, но факт!
 
6. Вие не настивате, защото времето навън е студено.
 
 
Излагането на ниски температури не води до настинка от само себе си. Според Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ "няма експериментални доказателства, че излагането на ниски температури увеличава шансовете, вие да настинете". Вместо това, увеличаването на болестите и настинките през зимните месеци обикновено е свързано с това, че хората прекарват повече време на закрито, което позволява на микробите да се прехвърлят по-лесно помежду им. А, сега обяснете това и на баба си. :)
 
7. Тялото не изстива най-вече от главата.
 
 
Този мит всъщност произтича от изследване, направено по военно време с арктически дрехи, които не покриват главите на войниците, така че естествено е топлината да избяга най-вече от непокритата площ от тялото. В действителност, вие губите около 7 до 10 на сто от топлината на тялото от главата си, което е пропорционално на площта, която се пада главата като част от тялото.
 
8. Мъжете и жените чувстват студ при различни температури.
 
 
Едно проучване от 1998 г. установява, че мъжете и жените усещат температурата различно, но разликата е много малка и почти незначителна, само 0.4 градуса по Фаренхайт. Ръцете на жените са много по-студени от тези на мъжете, което предполага, че усещат топлината на тялото по различен начин. Мускулът е добър в производството на топлинна енергия, а мазнините са добри в това да я запазват. Това дава предимство на мъжете, които имат повече мускулна маса, отколкото мазнини. При жените е обратно.
 
9. Ако предците ви са живели на север, студа няма да ви плаши.
 
 
Ако предците ви са живели на север, където климатът е по-студен, това ви предразполага да се справяте по-лесно със студа. Генетиците от Университета на Калифорния в Ървайн, са установили, че тези генетични мутации все още се намират в много хора от Северна Европа, Източна Азия или в индианците, които имат сибирски произход, но отсъстват при хора, чиито прадеди са живели в Африка.
 
10. Бялото всъщност може да се окаже най-топлият цвят.
 
 
Черното облекло „поглъща” топлина от слънцето, а белите дрехи я отразяват, но може би ще се наложи да преосмислите всеобщото твърдение, че бяло трябва да носите през лятото и по-тъмни дрехи през зимата. Функцията на бялото, като рефлектор, може да се приложи за запазване на телесната топлина, което означава, че носенето на бели дрехи може да „хване в капан” естествената топлина на тялото ви. Тъмните дрехи, междувременно, могат да „откраднат” топлината, особено, когато тя е малко и има вятър. Тази теория се основава на проучвания върху птичи пера, така че нека си я оставим с един голям въпросителен, поне засега.
 
Бонус: Студеното време може да ви помогне да отслабнете.
 
 
Опитахте всичко това и все още треперите? Е, поне отслабвате по-лесно! При ниски температури тялото се затопля по-трудно, а това изгаря повече калории. Активира се и кафявата мастна тъкан, която ги изгаря по-ефективно, отколкото бялата мазнина. Някои хора смятат, че само с излагане на ниски температури могат да загубят голяма част от теглото си... но ако не подновите картата си за фитнес, едва ли ще сте доволни от резултата.