Възможно ли е приемът на студена вода по време на хранене да ни отнеме удоволствието от консумирането на съответното ястие? Да!Това е напълно доказан факт с интересна история.

Преди години, през 1969, медицината все още не е била толкова напреднала, оборудването също. През този период, рентгенолозите трябвало да успеят да задържат бариева каша в стомаха на хората, докато трае едно рентгеново изследване. Решението на проблема им се изразявало в опит, свързан с директното приемане на кашата, веднага след изваждането й от хладилника. Всъщност, резултатът доказал, че ако тя не се затопли, ще напусне стомаха по-бързо и няма да се задържи докато трае изследването.

Заради това откритие, учените решили да направят още експерименти, с които по-късно установили, че в действителност, ако докато ядем, приемем студена напитка – вода или безалкохолно с лед, храната ще се застои в стомаха ни не 4-5 часа, а 20 минути. Иначе казано, заради поглъщането на студена вода, продуктите, които сме изяли просто изчезват.


Това е доста тревожен факт, тъй като ако погълнатото количество храна не се усеща, в стремежа си да се нахраним, когато всъщност не сме гладни, ще паднем в клопката на затлъстяването. Освен това, храносмилането се променя. Балансът и редът са нарушени, от което страдат червата.

Нещо, за което може би не сте се замисляли е, че големите вериги за бързо хранене ползват точно този метод, за да задържат своите клиенти. Когато спрете, за да похапнете набързо хамбургер, пица или нещо друго с кола, например, след час със сигурност ще огладнеете отново и ще се върнете за поредната порция. Именно заради това, в тези вериги, разглеждайки менюто, е рядкост да попаднете на топли напитки, а ако го направите, то цените им няма да бъдат толкова „привлекателни”, колкото тези на студените.

Чувството да пийнем студена вода след хранене е хубаво, понеже утоляваме жаждата си. Тя, обаче, пречи на пълното разграждане на белтъчините, а от там и на останалите жизнени процеси. Затова препоръчваме да не се приемат студени напитки преди и след хранене. По-добре заложете на вода на стайна температура, която освен че ще ви държи сити, няма да ви довлече и болно гърло.

Освен студената вода и сладоледът след ядене причинява същото, така че е добре да изчакате известно време, преди да се нахвърлите на апетитния си десерт.

Доста хора си мислят, че студената вода утолява жаждата много по-бързо. Това съвсем не е вярно. Тя се усвоява по-бавно от организма, тъй като първо трябва да се затопли. Изглежда всичко води към вода на стайна температура, ако искате да живеете пълноценно!