Съвременната диетология не може да даде еднозначен отговор на въпроса „Кога е най-полезно да пием вода - преди, по време на или след хранене?“.
Много хора приемат вода или различни напитки по време на хранене. С времето се оказва, че това съвсем не е здравословно и тези, които са загрижени за здравето си, започват да пият течности, след като се нахранят. Сега обаче, става ясно, че всъщност, вода трябва да се пие, преди да сте закусили, обядвали или вечеряли.

Смята се, че течностите, изпити, след като сме се нахранили, разреждат стомашния сок и той не изпълнява преките си „задължения“, храната в стомаха не се смила и поради тази причина на задстомашната жлеза, черния дроб и жлезите с вътрешна секреция на тънките черва им се налага да синтезират допълнително количество секрет, изтощавайки организма и отслабвайки имунната система. Претоварването на секреторния механизъм на стомаха и дванадесетопръстника води до по-бавно храносмилане, стимулира се образуването на газове, киселинността се понижава, появява се гастрит, а стигне ли се до това положение, то и язвата не е далеч.

Ако пиете вода преди хранене

Водата пречиства стомаха от остатъците от несмляна храна, активизира храносмилането, засищаме се с по-малко количество храна и организмът има възможност да работи така, както му е отредено природно. Поддръжниците на мнението, че вода трябва да се пие преди хранене, съветват това да става 10-15 минути, а ако се приема сок - 20-25 минути преди яденето.

След хранене

Водата се разрешава след определен период от време след храненето, в зависимост от това, което сте консумирали:

- 20 минути след плодове

- 2 часа след прием на бавни въглехидрати (каши, ориз, макарони, хляб)

- 5 часа след месо и риба

По време на хранене

Ако ви е трудно да спазвате тези съвети, „дъвчете“ водата по време на хранене, т. е. следвайте древното китайско правило: „водата трябва да се яде, а храната - да се пие“.

И още нещо важно: никога не приемайте студени напитки заедно с храната. Установено е, че студената течност ускорява храносмилането от 5 часа до 20 минути, а това означава, че половин час след като сте се нахранили ще усетите, че сте много гладни. Това е и причината заведенията за бързо хранене масово да предлагат студена кола с храната.

Е, дами, остава да решите сами „преди“, "по време" или „след“ хранене да приемате вода.

Източник: Framar