Всички хора, които служат в армията, имат нещо общо - те са в оптимална форма. Да, тренират продължително и тежко. Но за да се справят с най-строгите физически изисквания, новобранците в армията следват стриктна диета. Те се хранят по три пъти на ден и нямат право на претенции - в армията или се храниш, за да дадеш гориво на тялото си, или гладуваш.

Същността на диетата е, че се спазва три дни, след което се почива 3 дни и отново се повтаря. През почивните дни е важно да не прекалявайте. Хранете се умерено и не приемайте повече от 1500 калории на ден.

Ако графикът ви е зает и работите на различни смени, не е проблем да се храните в различни часове – важно е обаче да ядете храните, които са включени в менюто. Също така не е позволено да похапвате друго между храненията, но можете да разпределите храната си на малки порции през деня, за да се чувствате по-сити.

Можете да спазвате диета толкова пъти, колкото желаете или докато достигнете мечтаното тегло. Тренировките също са препоръчителни. Ако нямате енергия, можете да ходите пеш по 30 минути всеки ден. Важно е да знаете, че в началото ще отслабвате с по-бързи темпове, тъй като тялото ви ще се настройва към режима.

Ето и менюто:

Ден 1

Закуска

½ грейпфрут
1 филийка препечен хляб
2 супени лъжици фъстъчено масло
Кафе или чай
Не прибавяйте сметана, захар или подсладители.

Обяд

½ чаша риба тон
1 филийка препечен хляб
Кафе или чай

Вечеря

85 грама месо (може да бъде всякакво)
1 чаша зелен фасул
½ банан
1 малка ябълка
1 чаша ванилов сладолед

Ден 2

Закуска

1 яйце
1 препечена филийка
½ банан

Обяд

1 чаша извара (или 1 чаша нарязано сирене чедър)
1 твърдосварено яйце
5 солени бисквити

Вечеря

наденички
1 чаша броколи
½ чаша нарязани моркови
½ банан
½ чаша ванилов сладолед

Ден 3

Закуска

5 солени крекера
1 парче сирене чедър
1 малка ябълка

Обяд

1 твърдосварено яйца
1 препечена филийка

Вечеря

1 чаша риба тон
½ банан
1 чаша ванилов сладолед

Да, правилно прочетохте – ванилов сладолед. Може да го замените с чаша ябълков сок или чаша бадемово мляко с вкус на ванилия, ягода или банан.

Запомнете, че можете да овкусявате ястията си само със сол, пипер и лимонов сок.

Ако има определени храни, които не консумирате, можете да ги замените. Така например фъстъченото масло може да бъде заменено с бадемово, соево, слънчогледово, тиквено или хумус. Сиренето може да се замени с шунка, яйца, зеле или соево сирене. Яйцата могат да бъдат заменени с чаша мляко, 2 резенчета бекон или 1 пилешко крилце. 

Ако ви поканят на събитие в някой от трите дни от диетата, на което може да се изкушите да консумирате алкохол, най-добре е да откажете. И ако все пак направите крачка встрани, най-добре се спрете на чаша вино.

Ако не отслабвате от диетата, може странични фактори да оказват влияние – нарушения в съня, стрес, проблеми със щитовидната жлеза или хормонален дисбаланс могат да бъдат една от пречките. В такъв случай е добре да се посъветвате с лекар.

Можете да пиете колкото си пожелаете билков чай, а ако не обичате чай или кафе, може да ги пропуснете.