За един човек - боклук, за друг – обществен арт проект. Създателят на този добре измислена и красива идея, включваща стари дискове, е архитект Игнатов. Благодарение на него се реализира „Mirror Culture” – уникален блестящ проект на входа към Морската градина във Варна. Една купчина от стари дискове никога не е изглеждала по-добре.
 


Архитект Борислав Игнатов споделя, че е бил очарован от играта на светлини с рибени люспи върху течни повърхности, което му дава и идеята за направата на гъвкаво огледало. Той е осъзнал, че оптичните дискове използват едни и същи принципи на пречупване и отделяне на светлина като рибените люспи, заради което и решил да ги използва за осъществяване на целта си.



Освен че изглежда изключително красиво, „Mirror Culture” е и социален арт проект, който събира обществото заедно. Всичките 6000 диска са събрани от жителите на града, а 128 доброволци са помогнали за прикрепянето им към рибарската мрежа, която се простира на входа на парка. Всеки малък диск съдържа момент от живота на всеки жител на града, който се отразява в небето.
 

 

„Mirror Culture” се създава миналото лято. Когато проектът е свален, 500 от дисковете се продават като сувенири, а останалата част се съхранява, за да се превърне отново в атракция в различна форма през тази година.