Актьорът и педагог проф. Стефан Данаилов получи "Аскеер-2015" за цялостен принос към театралното изкуство.

На церемонията в театър "Българска армия" тази вечер под почетния патронаж на министъра на културата Вежди Рашидов и министъра на отбраната Николай Ненчев, наградите - в 12 категории бяха връчени за 25-и път. Галаспектакълът е под режисурата на Диана Добрева и по сценарий на Ангел Еленков. Сценографията е на Нина Пашова, музикалната картина - на Петя Диманова.

Наградата за водеща женска роля взе Илка Зафирова за "Г-жа Клайн" от Никълъс Райт на Стилиян Петров в "Театър 199". Герасим Георгиев - Геро грабна водеща мъжка роля за "Семеен албум" на Малин Кръстев в Младежкия театър "Николай Бинев". "Ти отиваш на празник, ама татко трябва да изглежда слаб", каза Геро от сцената, разказвайки за дъщеря си, която го е попитала защо се облича в черно за церемонията тази вечер.

"Аскеер-2015" за костюмография взе Свила Величкова за постановката на Теди Москов "Каквато ти ме искаш", а за сценография - Чавдар Гюзелев - художник, и Иван Москов - видео, отново за "Каквато ти ме искаш". В областта на театрална музика бе отличен Христо Намлиев за "Антигона" от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, театър "София" и за "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, постановка Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев".

Наградата за драматургия получи актьорът Малин Кръстев за постановката "Семеен албум", поставена в Младежкия театър.

Теди Москов получи "Аскеер" за режисура за постановката "Каквато ти ме искаш" от Пирандело, поставена в Народния театър "Иван Вазов". "Няма да се виждаме повече, ще си изпълня ангажиментите, които имам и занапред можем да се виждаме само в кафенето", заяви Москов от сцената.

Наградата за най-добър спектакъл получи "Къщата на гнева" по Лорка на Диана Добрева, поставян в театър "Възраждане".

С наградата за изгряваща звезда беше наградена Радина Думанян за ролята на Матилда в "Чиста къща" от Сара Рул, постановка Иван Урумов, Драматичен театър "Николай Масалитинов" – Пловдив.

Награда за поддържаща женска роля си поделиха Донка Аврамова-Бочева за ролята на Мартирио, Николина Янчева за ролята на Адела, Филипа Балдева за ролята на Ангустиас, Лиляна Шомова за ролята на Магдалена, Яна Кузова за ролята на Амелиа и Жана Рашева за ролята на Понсия в "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане".

За поддържаща мъжка роля беше отличен актьорът Стефан Мавродиев за ролята на Гърти в "Кривите огледала" от Дейвид Линдзи-Абер, постановка Ивайло Христов, Младежки театър "Николай Бинев".

Сред гостите на официалното връчване на наградите бяха вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, министърът на отбраната Николай Ненчев и заместник-министърът на културата Боил Банов.

Източник: Дневник