Колкото и да се отрича през последните години, съвременното общество толерира и затвърждава модата жените да бъдат слаби. Тази тенденция непрестанно се отразява в заобикалящата ни реалност - в женските списания, в модните предавания, в телевизията е пълно с далеч непълни модели на дрехи, козметика, та дори и на вкусни изкушения за хапване.

Доста голям е и броят на постоянно появяващите се различни диети за отслабване, според които при точното им спазване ще постигнем желаните резултати лесно и безболезнено. Но сред тях съществуват и доста опасни за здравето, тъй като изключват от менюто ни важни продукти и същевременно ни карат да прекаляваме с други, което води до недостиг на важни хранителни вещества за организма ни. Измерването на поетата от организма енергия в калории също не е най-безопасният метод за постигане и поддържане на перфектното тегло. То води до едно постоянно пресмятане, колко точно изяждаме всеки ден, на всяко хранене и дали то не е в повече от нужното и позволеното, което от своя страна е голям психически стрес за тялото и тонуса ни.

Статистически данни сочат, че жените отделят по около 21 минути на ден да мислят или обсъждат менюто си, което при средна продължителност на живота на жените от 67 години означава, че дамите прекарват 1 година от живота си в размисли относно храната, калориите и теглото си.

Проблемът с перфектното тяло произтича най-вече от това, че генетичната форма на една голяма част от жените не съответства на наложените от модата „перфектни” форми. Ето защо, ако искаме теглото и формата на тялото ни да отговарят на модните изисквания, а също и да постигнем и задържим това тегло, трябва да сме подготвени за спазване на безкрайни, ограничаващи диети.

Много жени, погълнати от мисълта за теглото и диетите си, прилагат и една част от стереотипните правила за хранене, според които не се качват излишни килограми и потискат апетита ни. Някои от тях са:
• пиенето на големи количества вода преди хранене, за да не се изпитва глад
• избягване на закуската или вечерята
• избягване консумацията на каквото и да е между отделните хранения
• тютюнопушене
• приемане само на нискокалорични храни


Сега ви предлагаме и по един съвсем простичък съвет за всеки от основните проблеми, свързани с храненото и отслабването.

ПроблемСъвет
Жените, които се хранят по-рядко, един или два пъти на ден, често затлъстяват, защото са склонни към преяждане.Разпределете храната си в три или четири отделни хранения през целия ден. Сутрин може да опитате с някой от любимите си плодове.
Теглото зависи не от това какво ядете ден за ден, а за период от няколко седмици.Затова не контролирайте и не пресмятайте ежедневно количеството изядена храна.
Честото претегляне на кантара води до напълняване. Жените се успокояват, че са загубили малко от теглото си и си позволяват да похапнат повече, а ежедневните колебания в теглото не са критерий за определяна на съдържанието на мастна тъкан в организма.Препоръчително е да на се измервате повече от веднъж седмично.
Характерно за много жени е да „складират” големи количества храна вкъщи - за всеки случай или просто за да изпитват волята си. В крайна сметка храната е изядена, а ние се чувстваме зле.Пазарувайте в нормални количества - необходимите продукти, но без да прекалявате.
Не съществуват магически методи за отслабване.Не се хващайте на тези „вълшебни” средства, които обещават моментална и безвъзвратна загуба на теглото. По-скоро опитайте по-дългосрочен и здравословен хранителен режим, който помага за сваляне и поддържане на желаното тегло, но и набавя необходимите на организма вещества.
Една част от жените не обичат физическите занимания и ги приемат като бреме, не се занимават с тях или го правят с нежелание.Трябва да изберете спорт или просто упражнения, с които да ви е приятно да се занимавате редовно, тъй като те подобряват тонуса и енергията ви за здравословен живот.

 

Още полезни съвети за поддържане на фигурата ще откриете в специалната ни секция Здраве и спорт