Дни преди Коледа в София бе дадено началото на един дългоочакван проект - построяването на детска къща за деца, лишени от родителска грижа, която да бъде алтернатива на социалните домове и институции.

Първа копка на строежа направиха зам. председателят на Европейската комисия г-жа Кристалина Георгиeва и кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова заедно с г-жа Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация “За Нашите Деца”, и г-н Ангел Ангелов.

Детската къща на фондация „За Нашите Деца“ ще подслони деца, лишени от родителска грижа, и ще им предостави уютен временен дом в семейство, далеч от потискащата среда на социалните домове. Според статистиката, страната ни е на първо място в Европа по брой изоставени бебета. В България

всяка година около 2000 деца биват изоставени в институции,

където живеят в изолация и самота. Детската къща ще даде шанс на бебетата, лишени от родителски грижи, да получат необходимите за всяко дете грижи, топлина и живот в семейна среда.

В къщата ще бъдат настанени бебета, изоставени от родителите си в първите седмици от своя живот. За тях ще се грижат истинско семейство и специалисти, които ще им осигурят индивидуално внимание според техните нужди. Детската къща е и шанс за по-бързото намиране на истински дом и семейство за бебетата. Целта е престоят им в къщата да бъде минимален, като през това време екипът на фондация „За Нашите Деца“ ще работи с родните семейства, приемни родители или осиновители за децата, така че скоро те да живеят в истинско и сигурно семейство.

"Всяко българско дете ни е ценно. Трябва да правим всичко по силите ни, за да расте то здраво и щастливо, в сигурна и спокойна среда." – сподели г-жа Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси и съмишленик на проекта.

 „Екипът на фондация „За Нашите Деца“ вече 22 години променя съдбата на деца в риск. Осигуряването на по-добро бъдеще за тях ни мотивира да създадем Детска къща – едно специално място, в което новородени и малки деца в риск да намерят топлина, семеен уют и грижа и това да даде силен старт на техния живот. За щастие имаме подкрепата на нашите партньори, защото това е трудна мисия и нейният успех зависи от това да сме заедно.“ – допълни г-жа Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация “За Нашите Деца”.

Кампанията „Бъди герой!“, посветена на събирането на средства за построяване на къщата, е пример и за успешен модел на благотворителност, който ангажира и бизнеса, и гражданите, съпричастни към каузата. Срещу всяка покупка на определен продукт компанията отделя сума за построяването на Детската къща, като не просто инвестира средства, но и споделя със своите потребители важността и напредъка на проекта. Кампанията „Бъди герой!“ продължава!