Голяма част от хората се чувстват добре, само ако са във връзка. Понякога дори избират да поддържат отношения, само защото се страхуват да останат сами, нямат сили да започнат отначало или просто защото са свикнали с човека до тях. Дали в дългосрочен план такова поведение е здравословно за вашата психика, дали всъщност не ви ощетява и отдалечава от истинското щастие?

Напрежение, скука, неудовлетвореност, страх, гняв са емоциите, които започваме често да чувстваме, ако сме в нездравословно романтично партньорство. Ако и вие се чувствате подтиснати или объркани, може би е време за преоценка на връзката ви.

Вижте 10 признака, че може би поддържате нездравословни отношения и вероятно е дошло време за раздяла:

1. Чувствате презрение

Не може да сте вечно влюбени и да пърхате от щастие, когато видите половинката си, това е ясно. Но ако сте започнали да чувствате омраза или презрение заради неговото поведение е много лош знак за връзката ви. Горчивината, негодуванието и страха също са болезнени отрицателни емоции, които трябва да ви подскажат, че не сте в здравословно партньорство.

2. Обвинявате се един-друг

Вашият партньор ви обвинява за проблемите в отношенията ви, но в същото време вие сте убедени, че вината е в него и връщате нападките. Така и не се разбирате, не желаете да признаете, че носите някаква отговорност за начина, по който стоят нещата, не правите промени.

3. Много сте различни

Вашият партньор обича да седи и да гледа телевизия по цял ден, докато вие обожавате да се срещате и да купонясвате с приятели, например. Ако интересите и представите ви за добре прекарано време са твърде различни, единият от вас ще се чувства разочарован, когато не се зачитат неговите нужди. Основните личностни различия могат да доведат до сериозен конфликт в една връзка. Лошото е, че за да се отличат тези разлики в светоусещането е нужно време, в което да се опознаете, да проявите характера и вярванията си в пълна сила. Ще ви бъде много по-лесно, ако си подхождате по образование, финансов статус, вярвания, произход, култура, ако споделяте общо хоби.

4. Не се държите като себе си

Ако сте се променили като човек, след като сте започнали тези отношения и то не за добро, това е сигурен знак, че връзката ви не е здравословна. В идеалния случай, вашият партньор би трябвало да предизвиква положителни промени във вас - ставате по-добри, по-лъчезарни. Ако обаче забелязвате, че вашето здраве се влошава, намаляват вашата решителност и фокус, станали сте емоционално нестабилни, вероятно е време да се търсите друг партньор, който може да ви осигури по-пълноценна връзка.

5. Загубили сте интерес

Вашият партньор ви разказва за своя ден, но вие не го чувате, просто защото не ви интересува. Или пък обратното – чувствате, че дори да спрете да говорите по средата на разказа си, той няма и да разбере? При всички случаи, ако вие или вашата половинка сте спрели да слушате, това е знак за проблем в комуникацията. По принцип е лесно поправим - ако решите можете да работите върху активното слушане с половинката, но може би не искате да направите това усилие? Втръснало ви е и не желаете да се напрягате?

6. Имате различни цели

В началото говорехте за бъдещето си заедно. Правехте си планове и графици за всичко, така че да се напаснете, да движите в една посока - ръка за ръка. Обсъждали сте съвместното си съжителство, желанието ви за брак, деца, почивки, обучителни и спортни занимания и т.н. Сега обаче нещата стоят по различен начин: не споделяте общи мечти, не правите планове заедно, отделяте себе си от цялото, мислите само за своите желания и отказвате да се съобразявате... Е, това е поредният знак, че връзката ви вероятно няма бъдеще.

7. Фантазирате си за други хора

Според някои емоционалната измяна е по-жестока от физическата. Дали е по-тежко да разберете, че половинката ви си мечтае за друг човек или да разберете, че има сексуални отношения, които „не значат нищо”, е без значение. Появи ли се трети човек в живота или съзнанието ви, това е сигурен знак, че нещата не вървят на добре. Хващате се например, че си представяте как би се развил живота ви, ако сте във връзка с онзи симпатичен колега, с когото си хвърляхте погледи преди време или често се замечтавате и си представяте, че срещате напълно непознат човек, който е всичко, което сте искали и ви прави безкрайно щастливи. Дори използвате „фантазията” си за този „перфектен” човек в спорове с половинката, започвайки с: „Някой друг би ме оценил повече”. Дали наистина ще се случи така не е ясно, но е повече от видно, че сегашните ви отношения не ви удовлетворяват.

8. Избягвате интимни моменти

Спряхте да се докосвате, целувате и гушкате. Лежите далеч един от друг в леглото. Избягвате секса, сякаш е мъчение - измисляте си всевъзможни извинения като: боли ме корема, нещо ми е зле, много ми се спи, дори прибягвате до обвинения и упреци към половинката от сорта на: „Само за секс мислиш”, „Дай малко по-сериозно, стига с тези целувки и лигавщини”, „Мръдни се по-надалеч, не мога да дишам от теб”, „Ръката ти ме притиска”, „Боли ме гърба, като спим гушнати” и т.н.

9. Нямате си доверие

Всички знаем онова неприятно усещане в стомаха, когато подозираме, че нещо не е наред или ни мамят. Ако постоянно се чувствате притеснени заради връзката ви, не вярвате на думите на половинката и изобщо не можете да спрете да мислите, че нещо се случва зад гърба ви, може би е знак, че трябва да продължите напред... сами! Недоверието между партньорите води до обвинения, грозни думи и скандали – всички нужни подправки за разрушаване на любовта помежду ви.

10. Не правите усилие.

Скуката в една връзка може да причини големи нещастия. Знаем, отдавате се на комфорта, спирате да правите усилие, но в един момент осъзнавате, че не ви се случва нищо ново и вълнуващо, не правите и не откривате неща заедно, заживявате като добри приятели или пък съквартиранти... Този сценарий се случва се при голям процент от двойките, дали обаче ще съумеете да направите промяна, да положите усилие, зависи само от вас. А ако не се чувствате удовлетворени, не смятате, че вашият партньор ви заслужава или оценява достатъчно, е твърде вероятно да сте загубили всякакво желание да вдъхвате живот и емоция в отношенията ви. Докога така? Ако смятате, че няма смисъл да се трудите за връзката ви и чакате нещо „отвън” да оправи взаимоотношенията ви, вероятно губите най-ценното си – инвестирате времето си в една обречена връзка.