Изкуството и традицията, свързана с максималното използване на растението къна за създаване на временни татуировки, датира от историята на Древния азиатски и Близкия изток, но има една група, която ползва древното изкуство с нова, модерна цел. „Henna Heals” е общност на художници, които рисуват с къна и създават красиви цъфтящи корони за жени, които са загубили косата си заради рак или химиотерапия. Тяхното седалище е Канада.

Короните от къна, които разполагат с традиционни женствени флорални мотиви, религиозни символи и послания за надежда, помагат на жените, болни от рак да се справят с косопада. За хората, носещи заболяването, загубата на коса при химиотерапия е деморализираща трудност, която само се прибавя към останалите емоционални и физически борби, които болните са принудени да водят.

„За пациентите, болни от рак, короните с къна са нещо, което наистина улеснява лечението”, твърди Франсис Дарвин, основател на „Henna Heals.”
„Всичко това е за тях, за частта, която обикновено се възприема като болна, повредена или неприятна за гледане, и за превръщането й в по-женствена и красива.”

Косата на всеки един играе важна роля за възприемането му от самия себе си. Толкова много психологически и духовно съсредоточени лечебни кампании се фокусират върху справянето с косопада, като начин за улесняване на живота на болните от рак. Albert Bredenhann също бе част от проекта, в който приятелите на една пациентка решиха да й помогнат да се справи по различен начин с болестта, организирайки й изненада.

Source: hennaheals.ca