Времето изненада неприятно любителите на зимните спортове и студеното време. През тази година може би бяхме свидетели на възможно най-меката зима. Температурите трудно се задържаха под нулата, а снега още по-бързо изчезваше. Въпреки това обаче, зимният сезон все още не е свършил и стига да имате желание, може да се отдадете на любимите си зимни занимания. И не на последно място може да се възползвате от множеството оферти за почивка, които са на изключително ниски цени!

За щастие страната ни разполага с прекрасни условия за зимен туризъм, от които може да се възползвате още сега. Нека разгледаме какво могат да ни предложат два от най-големите зимни курорти в страната – Банско и Велинград.

Банско



Банско е известен със своите отлично поддържани ски писти, но освен с тях, предлага и още много възможности за почивка и развлечения, от които задължително трябва да се възползвате, ако се намирате в града. Така че, ако планирате почивка в планинския курорт, то определено трябва да си направите списък на местата, които искате да посетите, за да не пропуснете да посетите някоя от многото забележителности, с които разполага Банско.
В града има много хотели, където може да отседнете, но най-добре си направете резервация по-рано, тъй като по това време на годината е много трудно да намерите свободна стая в някой от луксозните хотели на Банско. Ако не смятате да прекарате цялата си почивка по ски пистите и спа центровете, то задължително трябва да си организирате една малка екскурзия до забележителностите в и около Банско.

Първата ви спирка трябва да бъдат родните къщи на Неофит Рилски и Никола Вапцаров. Днес те са превърнати в музеи, но всичко е запазено в първоначалния си вид, като само някои части от къщите са били реставрирани. След което може да посетите мемориалния комплекс в чест на Паисий Хилендарски и Велянова къща, където ще може да разгледате характерния за времето си архитектурен стил, в който е украсена къщата на местния майстор Велян Огнев.
Ако разполагате с личен транспорт, задължително трябва да посетите някои от забележителностите, които се намират в близост до града – „Паркът на танцуващите мечки” в Белица, поповите езера в Пирин, резерватът "Баюви дупки - Джинджирица" и националния парк Пирин.

Велинград



Велинград е известен със своите минерални извори, но освен с тях, планинският курорт предлага още много други възможности за почивка. Ако сте любител на ски спортовете, може да посетите ски центъра на града, който разполага с две отлично поддържани ски писти.

Разбираемо, ски туризма все още не е развит на необходимото ниво, тъй като повече от хората, които идват в града, търсят лек за своите заболявания, отколкото да се отдадат на почивка и забавления. Все пак се очаква в най-скоро време в града да бъде изграден модерен ски център, който ще позволи на туристите да съчетават полезното с приятното.

Със сигурност няма как да не сте чували за карстовия извор Клептуза. Той е един от символите на града и за него се носят много легенди и истории, които разказват за неговото образуване. В момента едната част на извора се използва за водоснабдяване на града, а останалата за туристически обиколки. Другата голяма забележителност на града е крепостта Цепина, за която също се носят интересни митове и легенди. През годините тя многократно си променя принадлежността, като в различен етап от времето е била част от Византия, Римската и Латинската империя, но в крайна сметка остава във владение на България, благодарение на Михаил II Асен, който успява да си я върне от никейския император Йоан Дука Ватаций през 1373 година.

Освен Клептуза и Цепина, Велинград разполага с още много други забележителности и красиви места, които трябва да бъдат посетени поне един път в живота. Така че не се бавете, а се възползвайте от някоя от многобройните оферти за почивка във Велинград или сами си организирайте екскурзия до „СПА столицата на Балканите”.