Много хора предпочитат да се занимават с йога, отколкото да ходят на фитнес. Трудно бихме могли да кажем кой от двата вида спорт е по-полезен, затова ще оставим тази задача на вас и вие сами да прецените кое ще ви накара да се почувствате по-добре.

Йогата има редица предимства, които ще подобрят значително вашето физическо и психическо състояние. След няколко часа разтягане и медитация със сигурност ще се почувствате далеч по-отпуснати и свежи, отколкото сте били преди това. Освен че ще се отърсите от напрежението, което се  е натрупало във вас, с практикуването на йога ще подобрите значително физическото си състояние. Без никакви проблеми бихте могли да изваете красиво и стегнато тяло само с практикуването на йога. За целта трябва да бъдете постоянни и напълно отдадени на това, което правите. Ето някои от предимствата на йогата:

 

  • Подобрява самоконтрола и същевременно ви прави много по-дисциплинирани и уверени.
  • Учите се да контролирате много по-добре тялото и съзнанието си.
  • Йогата ви пречиства от токсините в тялото.
  • Йогата подобрява значително имунната система и предпазва и/или облекчава редица болести.
  • Йогата ще ви избави от стреса и напрежението и същевременно ще подобри силата и издръжливостта ви.
  • С редовното практикуване на йога и спазването на подходящ хранителен режим, може да се избавите от излишните мазнини, като свалите няколко килограма от теглото си.
  • Доказано е, че йогата подобрява значително паметта и дори интелигентността на човека, както и неговата концентрация.

 


В превод от индийски, йога означава „съюз“. Неслучайно тази духовна практика носи това име. Според хората, които практикуват и преподават тази духовна практика, за да бъде човек напълно щастлив и освободен от всякаква негативна енергия, той трябва да постигне „съюз“ с Брахман или Атман – божествените съзнания. За да се случи това, се практикуват специални йога техники, упражнения и методи, които ще спомогнат да пречистите ума, тялото и духа си.

За съжаление обаче никой не може да ви гарантира, че ще успеете да постигнете този съюз и да получите просветление от Божието съзнание. Според вярванията е възможно да wи бъдат необходими „няколко живота“, докато получите просветление.

По-голяма част от хората практикуват йога не, за да получат това просветление, ами просто да се избавят от напрежението, което се е натрупало в тях и да подобрят физическото си състояние. Йогата може да подобри значително фигурата, издръжливостта и дори сексуалния ви живот.

Така че, ако ви е омръзнало еднообразието във фитнес залатаи искате да опитате нещо ново – то йогата е доста добър вариант за целта и определено би могла да промени досегашния ви начин на живот и мислене.