Цитонамазката е гинекологично изследване, при което се изследват клетки от шийката на матката. Целта на микроскопското изследване е ранното диагностициране на рак на шийката на матката.


Dama.bg ще ви запознае с всичко, което трябва да знаете за PAP тестът (цитонамазка). За целите на изследването се взима секрет от канала на маточната шийка с четчица, който се анализира от под микроскоп. 


Колко често се прави цитонамазка?
Жените от 21 до 65 години е препоръчително да се изследват веднъж годишно, както и по-младите госпожици, които водят полов живот. В случай, че има повишен риск, цитонамазка може да се прави на 6 месеца, но това ще го реши наблюдаващият гинеколог. След 65-годишна възраст, ако липсват сексуални контакти и съмнителни резултати от предишни цитонамазки през последните няколко години, може да не се прави PAP тест.


Какво трябва да знаем, преди да си направим цитонамазка?
• не са препоръчителни вагиналните промивки преди изследването, както и използването на тампони
• не правете секс 24 часа преди теста
• цитоназмаката се препоръчва след края на менструацията, когато няма менструално кървене


Какво означават резултатите от цитонамазката?


Резултатите от цитонамазката включват 5 групи, които са показателни за здравословното състояние на жената.
PAP I – Ако имате този резултат, няма от какво да се тревожите. При вас всичко е наред и не се налага лечение или нова цитонамазка.
PAP II – В този случай има някакво възпалително заболяване, при което най-често се налага лечение. Възпалението на маточната шийка не бива да се пренебрегва, затова изпълнете точно препоръките на гинеколога си.
PAP III – Този е най-съмнителният резултат, който означава, че има риск. Гинекологът ще прецени какво се налага като лечение и ще назначи нова цитонамазка след няколко месеца.
PAP IV – В този случай има наличие на единични ракови клетки. Налага се да направите нова цитонамазка за доуточняване на диагнозата и предписване на лечение. Евентуално ще ви направят HPV тест, колпоскопия, биопсия.
PAP V – Този резултат е най-сериозен, тъй като показва наличие на множество ракови клетки. Налага се биопсия и хистологичен анализ.

Трябва да отбележим, че резултатите от цитонамазката не са категорични. Възможно е да съществуват някои колебания – отрицателни или положителни. При съмнителен случай се назначава втора цитонамазка, която да потвърди или отхвърли резултатите от първата. И все пак, когато се правят ежегодно изследвания, рядко може да се стигне до пропуски при откриването на предракови клетки. Цитонамазката установява още и други гинекологични проблеми, породени от инфекции и възпаления.

Ако тази статия ви е била полезна, последвайте ни във Facebook, за да не пропускате важни неща, които вълнуват жените!