Класическият въпрос „За какво си мислиш, скъпи?” е многократно задаван и познат на повечето представители на мъжкия пол. И едва ли има някой, който да знае „правилния” му отговор. В края на краищата, какво по-точно иска да разбере една жена? А това е един съвсем малък пример в морето от доста изнервящи, безумни и дори нелепи въпроси, които често превръщат комуникацията Жена-Мъж в невъзможна или поне в изключително трудна и напрегната. Подобни типично-женски-въпроси създават едно напрягащо чувство и раздразнение у повечето мъже. И то поради простата причина, че съвсем искреният отговор, почти никога не би бил задоволителен за женското съзнание и любопитство. А мъжете много добре знаят това.

Ето и още няколко примерни въпроса, с които често сме изпадали в неприятни ситуации и спорове с партньорите ни:

„За какво си мислиш в момента?”

„Ами точно в този момент съзнанието ми е заето с мисли за предстоящия мач между Барса и Байерн; дали в хладилника има достатъчно храна; как точно се върти Земята; има ли наистина Господ; с кой герой да играя любимата си компютърна игра." И други подобни. 

„Слушаш ли ме изобщо?”

Не, в този случай, разбира се, че не! В противен случай една жена никога не би задала подобен въпрос – без да е заподозряла, че последните няколко минути от речта й изобщо не са достигнали до мъжа й или са били умишлено пренебрегнати. Така че подобни въпроси са изцяло риторични и са си чисто обвинение. Това е абсолютен въпрос без правилен отговор. Следователно ние, жените, може да си го спестим.

„Мислиш ли ме за дебела?”

Или още по-зъл намек: „Май съм напълняла напоследък, какво мислиш?”. Какво по-точно следва сега? Ако любимият ни се съгласи, ние най-вероятно ще се ядосаме, ако пък ни противоречи – също ще се ядосаме. Тук може да се очаква само умела дипломатическа реч, която евентуално да разсее събуденото съмнение, че сме дебели. И най-вероятно ще е само от учтивост и любов, ако съвсем честно виждаме напоследък появилите ни се няколко излишни килограми.

„Аз наистина ли изядох повече от теб?”

Разбира се, че не. Дори и да сте изяли сандвича му и почти цялата му порция картофки. Съвсем оправдано мъжът няма право да даде нищо друго, освен отрицателен отговор. Оправдано, защото е доста голяма вероятността настроението ви изведнъж да се изпари – следователно той да забрави за спокойната и приятна вечер заедно с вас. Верен отговор би бил: "Не, аз изядох почти всичко, просто не си забелязала, скъпа!". Добър мъж!

„Добре ли изглеждам така?”

Питайки мъжа за външния ни вид (особено след като е прекарал един нервен час в чакане най-накрая да решим, какво точно да облечем) има два сценария: Или вашият любим ви казва ясно, че не харесва облеклото ви, а резултатът е, че вие се ядосвате и нацупвате и прекарвате още неизвестно колко време в смяна на тоалета си. Или ви казва, че изглеждате страхотно. Но тук има друг малък проблем – вие не сте много склонна да му повярвате, защото си мислите, че той го казва просто така, защото иска да излезете по-бързо и няма желание да ви чака повече… Извод: не задавайте този въпрос!

„Обичаш ли ме още?”

Да, мили дами. Но към какво всъщност се стремим, задавайки този въпрос? Той влиза в употреба, когато човек не се чувства достатъчно обичан или когато партньорът ни прави редки признания в любов. Общо взето си търсим едно доста изпросено обяснение в любов и други нежни чувства. Но в този случай поставяме любимия си в ситуация с-допрян-до-главата-пистолет и е сигурно, че какъвто и отговор да получите, той със сигурност няма да задоволи вашите романтични нужди и желания.

„Какво мислиш за това, че Мария сега е с Виктор, а до скоро се срещаше със Стефан?”

Хм, в най-добрия случай ще получите отговор „Нищо”. Мъжете не влагат чак толкова много мисли за любовния живот и преживявания на своите приятели. Ето защо, просто е излишно да задавате подобни въпроси на своя партньор.

НО: За щастие обвързаният човек (трябва да) притежава достатъчна доза хумор, за да „изтърпи” или просто да приеме с усмивка всички подобни стереотипи в комуникацията Жена-Мъж и всички, малки и големи, недоразумения и разногласия. Вместо да усложнява иначе щастливия си живот напълно излишно. В крайна сметка любовта и разбирателството трябва да останат приоритет в една пълноценна връзка.