За тази статия се вдъхнових от една моя клиентка. На една от нашите консултации, тя ми сподели едно свое наблюдение, че става слаба, в периодите, в които е обичана. Усмихнах се и се съгласих с нея, защото с това изречение тя обобщи моята лична история.

Реших в разгара на лятото и на фона на пълния Фейсбук със снимки от морето, да ви разкажа една история за отслабване.

Винаги съм мислела, че теглото ми е в нормата, но като всяко младо момиче, дълбоко копнеех да бъда по-слаба. Тази статия е за жени, които са копнеели за същото. Тя не се отнася за тези рядко срещани женски създания, които обичат сочните си извивки, които са създадени с чувствена плът и със сигурност не е нужно да отслабват. Когато срещна такава жена, дълбоко й се възхищавам, защото тя носи най-ценното. Тя носи себе си с любов.

Но да се върнем към моята лична история. Въпреки, че бях завършила психология, не осъзнавах колко дълбока е връзката между тялото и душата. Да, за някои това е съвсем естествено, но за мен преди години беше просто любопитен факт, от тези, които дълбоко знаеш, че са истина, но не са преминали през теб, не си го почувствал в костите си.

Годината е 2011 и аз тежа 65 килограма. Предполагам ти е познато това усещане на тежест, на нещо в повече, на това да не се харесваш и с доста голямо нежелание да влизаш в пробните и да пробваш дрехи. Е,  поне на разпродажби, се радвах, че винаги имаше моя номер L или XL (в зависимост от магазина). Във фирмата, в която работех, имахме финансови трудности и имаше месеци, в които не взимах заплата, но всеки ден ходех на работата. Живеех от няколко години с моя приятел и усещах, че отношенията ни буксуват и са в застой. Вярвах, че е нужно да полагам усилия във връзката си, в работата си, за да се случат нещата.

Тогава не правех връзка между теглото на тялото си и теглото в душата си.

Вярвах, че е въпрос на упоритост и правилната диета. Така започна моята първа сериозна програма за отслабване: диетата на Пиер Дюкан. С гордост мога да ви споделя, че отслабнах с 12 кг. Обаче дълго ще помня, как гледах у дома, дървото отрупано със сочни узрели череши, но целеустремена към мечтаното тегло, не хапнах нито една. Наивно си мислех, че ако отслабна, моят приятел ще ме обича повече, ще ме харесват повече и аз ще се харесвам повече.

Ех, как ми се иска понякога да се обърна към тази млада жена и да и прошепна нежно в ухото, това което вече знам със сърцето си:

Когато душата ти е гладна за любов, тялото ти трудно може да се задържи слабо. Не от диета има нужда то, а от нежност, обич и топлина.

За миг си мислех, че съм постигнала всичко, което искам. Тежах 53 килограма, започнах нова работа, като супервайзор човешки ресурси в световно известна компания, заживях с моя приятел и съвместно изградихме дом. Но нещо ми нашепваше, че не съм на точното място за мен, че съм се отдалечила от дома на душата си.

„Домът е настроение или усещане, което ни позволява да изпитваме чувства, невинаги присъщи на земния свят: почуда, прозрение, покой, свобода от тревоги, свобода от задължения, свобода от брътвежи. Един богат вътрешен свят със свои идеи, ред и душевна храна.

 

Клариса Пинкола Естес”

Мислех, че имам толкова много, а всъщност се бях загубила. Липсваше ми собственото уважение, приемане, любов. Поглеждайки назад виждам, колко много решения съм взимала от страх, притеснение, следване на другите, а не на себе си.

Естествено тялото ми следваше душата и аз отново напълнях и този път достигнах до 67 килограма. Тя упорито искаше да ми каже, че нещо ми тежи, че нещо ми е в повече в живота и е нужно да пусна, да се освободя.

Годината е 2013 и през нея ми се случиха много прекрасни, трудни и трансформиращи преживявания. Може да се каже, че моята истинска и дълбока промяна започна тогава. С моя приятел взехме решение да се разделим, заживях сама и се върнах към психологията.

Сега мога да кажа, че началото на отслабването ми се случи, когато взех решението да се срещна със себе си. Спомням си една зимна вечер, в която си лежах в леглото с книгата на Милена Динкова "Любовта, какво не знаем за нея" и започнах в рамките на 30 дни да си пиша 20 качества, които обичам и харесвам в себе си. Това ми е едно от любимите упражнения, които всяка жена, която е поела по пътя на срещата с красивото в нея, е нужно да подари на себе си.

В момента тежа 53 килограма и имам зад гърба си над 500 часа прекарани в среща с моята душа, сърце, копнежи, нерешени и неизразени емоции и 0 часа в диети. Днес се чувствам по-лека, защото пуснах това, което ми тежеше и тялото естествено се олекоти. Днес знам как да се прибера у дома. Днес се грижа душата ми да е нахранена. Днес изпращам любов към всяка клетка на своето тяло. А и днес нося S размер.

Може ли да се отслабне с любов? Костите в тялото ми потракват радостно и казват да!

Бъди вдъхновяваща жена,

Марина

Марина Байрактарова е Консултант по женственост и връзки, Психолог, създателка на Бъди Вдъхновяваща Жена 

П.П Любовта не заменя здравословното и естествено хранене, но определено допринася да е по-вкусно.

П.П Ако тази статия ти харесва, сподели я на приятелки и бъди част от жените, които вдъхновяват жени.

П.П За тези дами, които искат да захранят своята женственост и нежност ги  каня на моята БЕЗПЛАТНА лекция ’10 тайни на вдъхновяващата жена’ на 6 Август от 19:30 – 21:30. Подари си една топла вечер с дъх на мед, в която да се срещнеш с женското в себе си.

Да, искам да бъда вдъхновяваща жена и да се запиша за лекцията!