В съвременния свят сексът на работното място отдавна не е тема табу. Той се е превърнал в една глобална действителност, в която за някои е предмет на фантазии, но за други е съвсем обикновена практика за намаляване на стреса от работата. 
 
Служителите в дадена фирма прекарват много повече време заедно, отколкото в собствения дом със семействата си. Започва да се усеща привличане, което внезапно преминава в нещо повече. Именно така започват повечето връзки на работното място.
 
Интересни факти за секса на работното място:
  1. Според британско изследване 61% от жените са правили секс с колега
  2. Американски порно сайт се занимава изключително и само с филми, чийто сюжет е свързан със секс на работното място.
  3. Проучване показва, че един на всеки 5 австралийци са поддържали сексуални връзки на работното място.
  4. Сексът в офиса заема второ място в класацията за сексуалните фантазии на французите.
  5. Резултатите от проведената наскоро американска анкета сред служители от 33 до 36 години разкриват, че 90% от населението признава практикуването на секс на работното място.
 
Проучване на норвежки и италиански учени е установило, че сексът с колега в офиса подобрява здравето и увеличава продуктивността. Поддържа се добро настроение, служителите са по-креативни и способни за работа. Работниците ходят с много по-голямо желание на работа, знаейки, че там ще се срещнат с любимия човек. Имало е случаи, в които се предлага нова работа с много по-висока заплата на единия от влюбените, но той отказва, защото не иска да се отдели от половинката си.
 
Сексът на работното място може да има и друга цел. 1/3 от жените, които твърдят, че са имали връзка с по-висшестоящ, признават, че са го правили, за да получат повишение. Мъжете обаче явно са по-наивни и 87% от тях твърдят, че не мислят, че връзката им на работното място е свързана по някакъв начин с позицията, която заемат във фирмата.
 
 
Неслучайно повечето от изневерите се случват именно на работното място, особено на такива места, където има възможности за достатъчно комуникация. Не на всички работни места обаче има пряк контакт между служителите. Средата в офиса е може би най-предразполагаща за подобен тип интимни взаимоотношения. 92% от хората са против забраняването на сексуални контакти на работното място. Двама от всеки трима смятат, че няма нищо лошо да се поддържа интимна връзка между служители стига това да не пречи на ефективността на извършваната работа.
 
Моралът отдавна не е бариера за сексуалните подвизи. Когато говорим обаче за сексуален контакт с началник, повечето хора са леко резервирани.
 
В крайна сметка стигаме до извода, че щом не пречат на процеса на работа, няма нищо лошо във връзките между колеги. Единствената препоръка е да не афишират близостта си пред другите, защото останалите служители могат да се почувстват неловко.