Безспорно, ако искате да изглеждате добре и да се харесвате в „огледалото“, то ще трябва да положите доста усилия и да промените коренно начина си на живот. Редовното спортуване е единствения път към красивата фигура. Когато стане дума за това, обаче, повечето хора ни съветват да ходим на фитнес.

Със сигурност залата с уреди и тежести ще спомогне за постигането на целите ни, но възможно ли е да постигнем мечтаната външност без да ходим редовно на фитнес? Абсолютно! Без никакви проблеми бихме могли да изваем мечтаната фигура далеч от фитнес залата. Има десетки начини на трениране и спортове, които биха ни свършили отлична работа за целта. Стига да бъдем достатъчно упорити и постоянни в това, което правим.

Все пак, ако се колебаете дали да тренирате във фитнес залата или да се запишете на някакъв вид спорт, то ето няколко „неща“ над които да помислите, преди да направите своя избор.

Разходи

Фитнесът е скъп спорт и ако преследвате сериозни резултати, то ще трябва да отделите немалка част от бюджета си за него.

Цените на абонаментните карти са горе-долу поносими. В зависимост от фитнес залата, която посещавате, цените може да варират от 30 до 150 лева. Ако не сте от „претенциозните“ и не желаете на всяка цена да разполагате с басейн, масажи, сауна, парна баня и всички останали екстри, които оскъпяват абонамента, то бихте могли да си намерите сравнително добре оборудвана фитнес зала, при която месечните карти не са толкова скъпи.

Също така ще трябва да отделите и определена сума (между 20 и 50 лева на програма), която да заплатите на фитнес инструктор за изготвянето на специална тренировъчна програма и подходящ режим на хранене, които са изцяло съобразени с Вашия организъм и целите, които преследвате. Щом сте решили да се захванете сериозно с това, по-добре не рискувайте с готовите програми в Интернет, които е възможно да не са подходящи за Вас и в крайна сметка да се окаже, че сте си губили времето и парите, без да има някакъв резултат от това.

И не на последно място, ще се повишат и разходите Ви за храна. Спазването на хранителен режим изисква консумирането на определени храни, които не са много скъпи, но не са и евтини. Ако решите да използвате и хранителни добавки, то трябва да знаете, че и те в никакъв случай не са евтини. За справка ще отбележа, че една кофа протеин от 1 кг струва от 35 до 80 лева. Останалите хранителни добавки, от които бихте могли да имате нужда - аминокиселини, BCAA витамините и Л-карнитинът трудно ще ги намерите на цени под 20 лева за опаковка.

Докато записването на спорт – плуване, бокс, тае-бо, зумбаили нещо друго ще Ви струва една месечна такса + закупуването на подходяща екипировка.

Разнообразие

Безспорно разнообразие във фитнес залата НЯМА. Разбира се, че има десетки видове упражнения и методики за трениране, но в интерес на истината няма да усетите „почти“ никаква разлика и бързо ще навлезете в „монотонния“ и добре познат ритъм.

Ако търсите разнообразни тренировки, то те със сигурност се намират далеч от фитнес залата. Стига да имате желание може да се запишете на плуване, йога, катерене, кросфит, танци или друга „спортна дейност“, която да Ви бъде същевременно интересна и да поддържа тялото Ви в добра форма.

Нашият съвет е следният:

Ако искате да спортувате за тонус и добро настроение, то по-добре се запишете на някакъв вид спорт и когато Ви омръзне, сменете го с друг. При положение, че преследвате мечтата за „перфектно“ тяло изваяно от мускули – мястото Ви е във фитнес залата, заредени с достатъчно мотивация, постоянство и упоритост!