Професионален психологически съвет за вашите проблеми - задайте своите въпроси към Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори

Здравейте, Кремена!
Прочетох с голям интерес отговора Ви на въпроса на Ралица Т. от Бургас и реших също да споделя моя проблем с Вас. На 27 години съм, работя като продавач-консултант и живея с майка си. Баща ми живее в друг град, отдавна не е част от живота ни, виждам го много рядко и нямаме добра връзка.
От близо година и половина излизам с едно момче, много добре се разбираме, обмисляме да излезем заедно на квартира и нещата между нас да станат по-сериозни, но майка ми не го харесва. Когато ни е на гости, тя се държи лошо с него и постоянно ми говори против него. Раздвоена съм, защото много обичам майка си, а с него се чувствам добре и мисля, че това е моят човек. Вече си мечтая за семейство и деца, но думите на майка ми ме карат да се колебая и да не вярвам в собствената си преценка и не знам как да постъпя. Моля Ви, посъветвайте ме как да постъпя.
Станислава

 

Здравейте, Станислава,

Права сте, че казусът, който описвате, е доста сложен и Вашето объркване е разбираемо. На пръв поглед сякаш животът Ви принуждава да избирате между двамата най-близки за Вас хора – между майка Ви и Вашия приятел.
Когато сме влюбени, когато сме в двойка, искаме всички да харесват нашия партньор. На първо място се стремим да спечелим одобрението на нашите близки, но, както вече сте видяла от личния си опит, това не винаги е възможно.
Мисля, че в тази ситуация е добре да изясните за себе си какво в действителност чувствате Вие самата. Потърсете в себе си отговорите на въпроси като: „Какво искам АЗ? Това наистина ли е МОЯТ човек? Дали копнежът ми за семейство и деца не замъглява преценката ми? Има ли истина в доводите на майка ми? Ако съм намерила „правилния” за мен човек, защо е толкова силно колебанието ми?”
Също така Ви предлагам да поговорите с майка си открито и спокойно, за да изясните защо е толкова негативно настроена към партньора Ви. Сигурна съм, че майка Ви не иска да Ви навреди със своето отношение. Може би това, което тя прави, говори, нейното държание с Вашия приятел, е нейният начин да Ви предпази. Подчертавам - нейният начин - да Ви предпази от евентуални грешки в избора на партньор в живота. От това, което ми пишете, разбирам, че отношенията между нея и баща Ви не са добри. Дали не се страхува да не повторите нейните грешки? Или може би усеща, че при задълбочаване на Вашата връзка и евентуален брак, тя ще Ви „загуби”, ще остане сама?
Поговорете си с нея, кажете й, че я обичате, обяснете й, че винаги ще сте до нея, че тя няма да Ви загуби, но е време да имате свой собствен живот и имате нужда от нейната благословия и подкрепа.

Говорете! Говорете помежду си, говорете как се чувствате, казвайте какво Ви харесвате и какво не. Не се страхувайте да споделяте с близките си. Въпросите, които възникват и които стоят пред Вас, не са малко и тяхното решение може би няма да дойде бързо и безболезнено, но само Вие, разговаряйки, споделяйки, можете да намерите най-доброто и най-безконфликтното за Вас и Вашите близки решение.

Желая Ви успех! И… не забравяйте да се усмихвате!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук