Да, ясно е каква е функцията на бутоните във Фейсбук, но ето за какво в действителност ги употребяват хората.

Like

Използва се и когато на някой му харесва нещо, но по-честото му приложение е съвсем различно. Обикновено жената "Х" го натиска в случай, че иска, но не може да се включи на някого и да му каже "Драстеее!". Вместо това тя ще лайква публикациите на левента, за да го подкани той да й пише "Драстеее!".

Comment

За да можеш да се покажеш пред приятелите на въпросното лице, защото да ти лайкнат забавния коментар, си е голям кеф. За да апострофираш собственика на поста и да опиташ да се изтъкнеш като по-авторитетно лице по въпросния казус.

П.П. Да не се засягат добросъвестните хора, които коментират просто, за да изразят симпатиите си към даден матрял.

Share

За почтени хора, които искат да споделят първоизточника на даден материал.
За такива, които ги мързи твърде много да свалят някоя снимка и да я качат наново. И най-вече за такива, които обичат да натоварват приятелите си като разпространяват тегави материали. Нали знаете, един лайк = една молитва! Едно споделяне = две молитви!

Poke

Почти всеки се е питал: "Добре, т'ва са за к'во е?". Еми, сега ще ви кажа.

Поукването се прилага при следните ситуации:

- Когато някой ти харесва достатъчно, че да не го подминеш, но пък не вярваш, че ще те приеме и не желаеш да висиш с месеци в изчакване.

- Когато прекалено много пъти са ти били печата Seen и вече ти е неудобно да пишеш.

- Когато искаш да изкрещиш едно "Ари е!".

- Когато буквално няма какво друго да правиш.

Add as friend

По принцип бутонът е предназначен за свързване с приятели и/или хора с чийто живот искаш да си запознат, но всъщност той си е просто един огромен лайк. Официална молба за пропуск под завивките на най-интимното виртуално място с цел... вероятно не много прилична.

Remove as friend

В 50% от случаите причината за употребата е, че този дразнител е прекалено неприятен. В 35%, дамата е харесала определен брой публикации на младежа, той не й се е включил и тя е преценила, че вече нямат бъдеще заедно, затова го е изтрила. Леко е детинско, ама карай. В 15% причината е заповедно подканване от настоящото гадже, което ревнува от нечие присъствие.

П.П. Мандатът на ревнивото гадже често е доста кратък.

Status update

5% когато имаш да кажеш нещо умно и забавно.
95% когато искаш да се изявиш в ролята на метеоролог и си във възторг от факта, че навън вали сняг.

Add a photo

Салата с киноа, чери домати, магданоз, спанак, авокадо, пилешки филенца и рукола?! Уау! Просто Уау!

Иначе разбирам, че всеки има необходимост да бъде харесван и одобряван, но на ден по няколко лични снимки? Краен нарцисизъм или комплексаризъм.

П.П. Или понеже по никакъв друг начин не би се разбрало, че този държател на Фейсбук профил тренира, качва снимки от фитнеса, за да стане ясно.

И за бонус-финал две може би не толкова популярни, но прекрасни функции на Фейсбук.

Unfollow

Една от най-приятните функции в социалната мрежа. Грубо и невъзпитано е да триеш хора, които познаваш в реалния живот, защото така се разкриваш, че не ги харесваш, но е напълно допустимо да престанеш да следиш публикациите им. Перфектният вариант да се справите с онази нова майка, която ежедневно качва по 10 снимки на бебето си и пише коментари под тях от името на детето. Пример: "Мама днес ме нахрани с пюренце!".

Restricted

Най-добрата функция за хора, които не върви да не приемем в приятели, но пък не желаем да са изцяло запознати с всичко, което се случва в профила ни. Подходяща за досадния колега, който неизбежно ще започне да се обажда неуместно на постовете ви, и идеална за учителката ви по биология, която току-що е влязла в букфейса, намерила ви е и ви пише под профилната снимка нещо от сорта на: "Бубе, страхотна снимка! Много си пораснала! Как си? Какво прави котката ти? Поздрави на вуйчо ти!".