Психологът Кремена Ненкова е най-новият член в екипа на Dama.bg - тя ще отговаря на вашите въпроси и ще се опита да ви помогне да преминете през трудностите в живота си.

Здравейте, г-жо Ненкова!
Синът ми е на 20 г. и учи икономика в Германия. Както много други родители, чиито деца следват в чужбина, и ние нямахме търпение да посрещнем нашето момче, което се върна за празниците. Усещам обаче едно отчуждение и студенина в отношението му към нас. Предпочита да е с приятелите си и почти не се виждаме, а когато е с нас, почти не говори. Не знам каква е причината за поведението му, винаги е бил изключително привързан към нас и сме били сплотено семейство. Има ли някакъв подход, който би помогнал да имаме по-близки отношения с него?
Ралица Т., Бургас

 

Здравейте, Ралица,

Прекрасно е, че в този светъл и вълшебен празник - Коледа, семейството Ви е отново заедно. Често съм имала запитвания, подобни на Вашето, от родители чиито деца са в тази и около нея възраст, че техните деца са по-близки с приятелите си отколкото с тях. Понякога и за нас като родители е трудно да осъзнаем, че детето ни вече е пораснало, няма толкова много нужда от нас, както преди, излиза повече с приятели, има повече интереси извън къщи и интереси, несвързани с нас. В конкретния случай може би се намесват и Вашите очаквания за повече време заедно предвид дългата раздяла, и тълкувате излизанията на сина ви и срещите му с приятели като отчуждение и студенина. Аз Ви предлагам да проведете със сина си спокоен и добронамерен разговор, в който да му споделите как се чувствате, Вашите притеснения.

Препоръчвам Ви също така, по време на този разговор, да имате свой вариант за това какво и как да се случва – като предложение, например да си определите в кои дни да вечеряте заедно или да правите заедно неща като семейство, да изслушате неговото мнение и виждания и заедно тримата да решите кой е най-добрият вариант за всички Вас, а също и да сте толерантни към нуждите на сина си да се вижда с приятели. Когато има диалог, когато има желание за разбирателство, когато не критикуваме, а споделяме, винаги могат да се намерят варианти и пътища за това как да се случват нещата, така че всички да спечелят.

Коледа е времето, в което добротата, любовта, близостта са навсякъде около нас. Пожелавам Ви весели Коледни празници! Бъдете добри и… не забравяйте да се усмихвате!

Споделете своите въпроси и тревоги тук