Професионален психологически съвет за вашите проблеми - задайте своите въпроси към Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори

Здравейте, Кремена!

Реших да споделя моя проблем с Вас, защото ми е трудно да говоря със семейството си и с най-близките си приятелки. Темата е много болезнена за мен и не смея да им разкажа какво ме измъчва. На 28 години съм, омъжена съм от 4 години, съпругът ми е най-невероятният мъж на света, щастливи сме заедно, но...все още нямаме дете. На всяка Коледа си пожелаваме едно и също: да станем родители на здраво и красиво бебче. Това си пожелахме и тази година. Напоследък забелязвам, че съпругът ми започна да се държи напрегнато и заядливо за неща, които преди изобщо не е забелязвал и не са го дразнели. Аз се притеснявам, че е така, защото всички около нас вече имат деца, а ние - не. Страхувам се, че ще го загубя и не знам какво да направя. Моля Ви, кажете ми как да постъпя, за да съхраня брака си в този труден момент, когато най-много имам нужда от любовта и подкрепата на съпруга ми.
Т.

  

Скъпа Т.,
Когато двама души са заедно, когато се обичат, съвсем естествено идва и желанието да имат дете. За нас децата са символ на голямата ни любов един към друг. Появата на малкото крехко същество увеличава и заздравява любовта ни и обратно – когато детето не дойде бързо, това поражда много изпитания, съмнения и трудности за двойката.
Вашият проблем засяга много семейства в България. По официална статистика 145 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми. За начало бих Ви посъветвала възможно най-скоро да се консултирате със специалист по репродуктивни проблеми. Това ще Ви даде ясното дали има здравословна причина все още да нямате дете и, ако има такава, дали тя е във Вас или във Вашия съпруг. Такива моменти в живота на всяка двойка са трудни, но само от вас зависи дали ще оставите проблемите да ви отдалечат един от друг, или на основата на вашата любов ще развиете и увеличите близостта и подкрепата помежду си.

Мила Т., усещам Вашето постоянно притеснение, породено от мислите, че около Вас всички други имат деца, а Вие не. Вашият съпруг сигурно също го усеща и това навярно го прави по-дистанциран и раздразнен. А може би сте се фокусирали единствено в проблема да имате дете и така сте се дистанцирали от съпруга си. Вие сте двойка, вие сте заедно в това, не го преживявайте сама. Когато не споделяме с близките си как се чувстваме и причините да сме тъжни, напрегнати и тревожни, то това може да се тълкува като нещо съвсем различно от това, което в действителност е, и да поражда неразбиране и конфликти.

Това е период за Вас, който изисква изключителна близост, доверие, любов и подкрепа в семейството Ви. Говорете със съпруга си, той също преживява това, което и Вие, споделете му притесненията и тревогите си, попитайте за неговите, говорете си честно и откровено. Това е съвместно пътуване, не се опитвайте да го изминете сама, вървете заедно и споделяйте както радостните моменти, така и трудните. Посещавайте заедно консултациите и прегледите, не спирайте да обсъждате вариантите.

Има много начини да бъдем родители. Бъдете заедно, работете за това и не губете надеждата, че мечтата Ви ще се осъществи!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук