Професионален психологически съвет за вашите проблеми - задайте своите въпроси към Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори.

Здравейте, аз съм майка на две момчета на 12 години. Пиша ви, защото единият ми син има "гадже", едно момиче от неговия клас, наскоро си беше забравил Фейсбука отворен и прочетох какво си пишат. Направо онемях! Обясняват се в любов, сцени на ревност и си държат сметка за всяка минута, която не са прекарали заедно. После разбрах и още подробности, че когато ходи на тренировка се срещат само за минути, за да го изпрати тя до стадиона. Въобще използват всяка минута, за да са заедно, а у дома той е постоянно на телефона, лаптопа или таблета, за да си пишат. Аз и баща му непрекъснато му правим забележки да остави телефона и ни се налага да го прибираме, за да спре да й пише.
Другият ми син пък се опитва да върти връзка с няколко момичета едновременно и постоянно ги кара да му пишат дали го харесват. Но не мога да разбера защо е толкова комлексиран. Това не е всичко. Събрал се е с лоша компания и се опитва да пуши и да демонстрира лошо поведение. Провеждам много разговори с тях, но мисля, че само пред мен казват, че ще променят нещата, а всъщност всичко си върви по старому. Посъветвайте ме как да постъпя и какви мерки да предприема.
M.

 

Здравейте М.!

Нашите деца са нашето богатство! Да имаш дете е едно от най-специалните и прекрасни преживявания. Не бива обаче да забравяме, че родителството е голяма отговорност и е съпътствано от множество предизвикателства, които се променят с възрастта на децата.

Напълно разбирам Вашите притеснения. Не е лесно да си добър родител на децата си в периода на юношеството. Много често тяхното поведение силно се различава от нашите виждания за това кое е правилно и кое не и това води до противоречия и конфликти. Промените, които се случват в ранното юношество с нашите деца, са огромни. Това са промени във физически, психически и емоционален план. Децата променят поведението и нагласите си, наблюдаваме честа смяна на настроението, конфликтите с родителите се увеличават. Времето, което прекарват с връстниците си, става много повече отколкото със семейството, създадените им приятелства се базират на интимност и лоялност, често вземат решения под натиска на груповото мнение, а не базирано на собствените виждания.

В този етап от развитието си децата ни имат естествен стремеж към автономия. Юношите по-малко се вслушват в мнението на родителите си, стремят се да вземат самостоятелни решения и горещо ги отстояват. Трудна, но жизненоважна е ролята на родителите в този период – да подпомогнат своите деца да станат независими и отговорни хора. По пътя към автономия юношите постепенно се научават и започват да решават проблеми, да вземат решения ефективно.

През пубертета се случва психологическото дистанциране на децата от техните родители. В тази възраст юношите разбират по-добре социалните взаимоотношения и започват да деидеализират родителите си, в следствие на което вече не се подчиняват толкова лесно на родителския авторитет и изисквания. И, естествено, неразбирателствата и конфликтите между децата и родителите значително се увеличават.

Като начало Ви предлагам да помислите върху три от идеите, залегнали в програмата Трениране на Успешни Родители на Gordon Training International, които имат 50-годишен опит в подобряването на отношенията родители-деца. Горещо Ви препоръчвам да прочетете и книгата на д-р Томас Гордън „Трениране на успешни родители”.

1. Нашите деца не са лоши, палави или проблемни. Тяхното поведение е в резултат на желанието им те да задоволят своите нужди. Ние, като родители, също искаме нашите нужди да бъдат задоволени и именно от сблъсъка на нуждите се получава неразбирането и конфликтите между родители и деца.

2. Слушайте децата си така, че те да искат да ви говорят и да споделят това, което ги вълнува и притеснява, за да можете ефективно да участвате в живота им и да им помагате, когато е необходимо. В програмата ТУР това умение се нарича Активно слушане.

3. Използвайте Аз-послания, като начин да кажете, когато имате проблем или не сте съгласна с поведението на децата си. Чрез тези послания по един по-деликатен и необвинителен начин ще можете да съобщавате на децата си как се чувствате и какво влияние има тяхното поведение върху Вас.

След като обмислите тези насоки, бихте могли да организирате семеен обяд и да поканите приятелката на сина си, да се запознаете с нея и да му покажете, че се радвате на порастването му, че уважавате решенията му и той може да Ви се довери.

По отношение на другия Ви син, който според Вас има ниско самочувствие, бихте могли да го зарадвате с един ден само за Вас двамата, в който да правите неща заедно. Можете да се разходите, да пазарувате, да спортувате, да му направите модна прическа, да обядвате заедно, да поработите върху самочувствието му, да поощрите желанието му да изглежда добре и да бъде харесван, в този ден да не сте негова майка, а негова приятелка. Непокорството и агресията в поведението му са сериозни сигнали, слушайте го внимателно, без да му налагате своите виждания, опитайте се да разберете откъде идва потребността му да се държи по този начин. Дали не е опит да привлече вниманието Ви? Дали не иска да влезе в ролята на „лошото момче”, защото се чувства неуверен в себе си и търси подкрепа?

Да си добър родител е работа, постоянно усъвършенстване и най-вече желание за това. Сприятелете се с Вашите деца, уважавайте ги, уважавайте и приемайте техните различия, за да имате пълноценна и взаимно удовлетворяваща връзка с тях, за да има повече смях и радост във Вашето семейство.

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук