Задушените зеленчуци са пълни с витамини и хранителни вещества, които са важни за да функционира правилно тялото. А комбинациите могат да бъдат най-различни – според предпочитанията и ястието, което ще придружават. 

Днес екипът ни реши да ви предложи една много лесна и вкусна рецепта за обяд, която е засищаща и много вкусна!

Необходими продукти:

  • сезонни зеленчуци (червена и зелена чушка, моркови, броколи, карфиол, целина, лук, домати, грах, зелен боб, патладжан, тиквички)
  • 200 мл вода
  • 50 гр масло
  • сол
  • черен или бял пипер
  • розмарин
  • мащерка
  • 1 лимон
  • 200 гр прясна риба тон (ако няма може да се замени с консерва риба тон в собствен сос)
  • зехтин

Начин на приготвяне на зеленчуците:

Измийте и нарежете всички зеленчуци на парчета, а лука на полумесеци. 

Загрейте маслото в дълбок тиган или тенджера и добавете лука, морковите, патладжана, чушките, тиквичката, целината, граха и боба. Долейте около 200 мл вода и похлупете, за да се задушат за около 10-15 минути. След това разбъркайте, добавете доматите, броколите и карфиола. Оставете на котлона, докато течността се изпари. Накрая овкусете с подправките.

Важно е да знаете, че зеленчуците трябва да се слагат последователно - така например грахът и зеленият боб трябва да са първи, тъй като имат нужда от повече варене, а карфиолът и броколите накрая, иначе биха се разпадали.

Начин на приготвяне на рибата:

Рибата, нарязана на парченца, се подправя в лимоновия сок, сол, черен пипер, розмарина и мащерката и се оставя да попие маринатата за около 20-30 минути (може и от предишната вечер). След това се поставя в предварително загрята на 180° фурна и се пече 20 минути или докато е напълно готова за консумация.

Да ви е сладко!