Великден е само след няколко дни и вече сигурно се чудите какво да бъде празничното ви меню и по-точно десертът. Нашето предложение за вас е да направите вкусни козуначени зайчета, които със сигурност ще се харесат и на малки, и на големи. А ето и как се приготвят.

Необходими продукти за 10 зайчета:

  • 160 мл. прясно мляко
  • 1 с. л. шафран
  • 20 гр. свежа мая или 1 равна супена лъжица суха мая
  • 1 яйце
  • 1 белтък
  • 130 гр. (5/8 ч. ч. или малко повече от ½ ч. ч.) захар
  • 45 гр. краве масло  
  • 35 гр. олио
  • щипка сол
  • 3 ч. ч. (440 гр.) брашно + допълнително брашно за до омесване – не повече от ½ чаена чаша

За намазване и наръсване преди печене:

  • 10 стафиди – по едно за очите на зайчетата или шоколадови капки
  • 1 жълтък
  • 1 с. л. прясно мляко
  • захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Млякото се загрява до кипване. Сваля се от огъня и се смесва със шафрана. Разбърква се и се оставя се да се охлади до 30-35°С. Ако нямате термометър, може да проверите температурата с пръста на ръката си. Когато го потопите в млякото, то трябва да е приятно топло, не горещо. Ще видите, че млякото ще се оцвети в красиво жълто. Разтворете маята в него. Яйцето, белтъка и захарта се разбиват добре. Към тях се прибавят разтопеното масло, олиото и маята разтворена в шафрановото прясно мляко. Течната смес се изсипва на дъното на контейнера на машината за хляб. Върху нея се изсипва брашното (3 чаени чаши) смесено със солта. Тестото може да се замеси и ръчно.

Машината се включва на програма за втасване и замесване на тесто. В зависимост от самия уред се определя и продължителността, като първите 30 минути са за замесване на тестото, а останалото време е за втасването му. Когато машината замеси тестото (след първите 30 мин.) програмата се спира и се пуска от начало. Тоест, тестото се измесва общо 2 пъти. Ако месите на ръка: Пресейте брашното в голяма купа и го смесете със солта. Направете кладенче в средата му и в него излейте мократа смес с описанте продукти по-горе. Замесете гладко и еластично тесто, покрийте го с кърпа и го оставете на топло, за да втаса.   

Готовото тесто се премесва отново с брашно, колкото да излезе въздуха от втасването. Разделя се на 10 части, които се покриват с кърпа, за да не засъхват докато се оформят една по една. Тестото може да ви се стори по-твърдо от обикновено, но в случая трябва да е такова, за да не се разваля формата, която му се придава.

Всяко част се разделя на 3 парчета:
едно малко – около 10 гр. за опашката на зайчето, 
едно средно – 26-27 гр. за глава
едно голямо – 59-60 гр. за тялото

От най-голямото парче тесто се оформя дълъг фитил с дължина 40-45 см. Завива се на спирала (охлюв) и се поставя в покрита с хартия за печене тава. Края на завитото на охлюв тесто ще е като лапичка за зайчето, затова трябва да е в горната част, както се вижда на снимката. 

 

Парчето, предвидено за глава, се оформя на къс, топчест фитил. С помощта на остър нож се прави разрез, който започва от средата и разделя тестото на две части в единия край на фитила. Това са ушите на зайчето. Така оформената глава се поставя до тялото. В долния му край, се поставя и малкото топче, предвидено за опашката. По същия начин се оформя и останалото тесто, а когато приключите, може да поставите по едно око от стафида или шоколад за очички. Преди да ги поставите във фурната, ги оставете на топло за още около 20 минути.

На финала разбийте 1 жълтък, който смесете с прясното мляко и намажете зайчетата. По желание може да поръсите с малко захар. Печете до зачервяване, в предварително загрята на 175-180°С фурна на вентилатор.

Готовите сладки изкушения поставете върху решетка или мраморен плот, за да изстинат.  Да ви е сладко!

Източник: Mycookingblog