Представете си, че се намирате пред величествен замък. Сценарият, който ще последва, се разгръща постепенно чрез въпросите, които ще ви зададем. Колко лесно поемате рискове в живота си? Какво очаквате да се случи в бъдеще и каква представа според вас имат околните за личността ви? Вземете лист и хартия, запишете отговорите си и научете повече за характера си. Въображаемата разходка в нашия замък започва.

1. Намирате се пред главната порта на замъка. Как точно си представяте, че изглежда тя?
- най-обикновена дървена врата
- обрасла от растения, лиани и бръшлян – доста трудна за намиране врата
- огромна, тежка дървена врата с железни, масивни панти и орнаменти – пробуждаща страхопочитание у вас

2. Преминавате вратата на замъка и осъзнавате, че няма жива душа. Отвъд сякаш има безкрайна пустиня. Кое е първото нещо, което виждате?
- огромна библиотека, редица по редица губещи се в хоризонта рафтове с книги
- величествена по размерите си камина с уютно пламтящ огън
- обширна бална зала с прекрасен кристален полюлей и червени килими от всеки вход
- дълъг коридор с множество затворени врати

3. Оглеждате се наоколо и забелязвате стълбище. Решавате да се изкачите по него. Как изглежда стълбището във вашата представа?
- масивно с много разклонения като лабиринт, който изглежда, че не води на никъде
- впечатляващо и спираловидно, достойно за кралски особи

4. След като изкачите стълбището, се озовавате на коридор с врата в дъното. Стигате до нея и я отваряте. Влизате в малка по размери стая с един единствен прозорец. Колко голям би бил той?
- нормален по големина, съвсем обикновен прозорец
- прекалено малък, почти като оберлихт
- прозорецът е толкова голям, че заема почти цялата площ на стената

5. Поглеждате през прозореца. Какво виждате?
- мощни вълни, яростно разбиващи се в скали под замъка
- приказна гора побеляла от пухкав сняг
- безкрайни зелени поля
- мъничък оживен град

6. Връщате се обратно към стълбището и отивате към мястото, на което за пръв път се озовахте след влизането в замъка. От там тръгвате направо и намирате врата в другия край на сградата. Отваряте я и пред вас се появява голям двор. Как точно изглежда той?
- изпълнен с фантастични растения, треви, скършени дървета и всичко това обиколено от страховити тръни
- безупречно поддържана градина с безброй пъстри цветя
- миниатюрна джунгла, но можете да си представите как би изглеждало мястото, ако някой разчисти и вкара малко ред в него

Резултати:

Въпрос 1: Вратата
Вратата представлява символично отношението ви към новите преживявания. Ако сте си представили една проста и обикновена врата, вие най-вероятно не се страхувате от нови предизвикателства и бихте пробвали късмета си, без да се замислите. Ако сте избрали скритата врата, може би не сте наясно какво точно да правите с живота и бъдещето ви изглежда малко неясно и мъгливо. Разбира се, ако сте избрали голямата, страховита врата, има вероятност да се страхувате от неизвестното и на човек да му е трудно да ви измъкне от вашата зона на комфорт, за да изпитате нови емоции.

Въпрос 2: Вътрешността на замъка
Вътрешността на замъка представлява идеята, която имате за това какво смятат околните за вас. Например, ако сте видели библиотека, значи в мислите си за околните вие сте човек, който ги подкрепя и им помага да решат проблемите си. Голямата камина символизира топлината и страстта, която според вас излъчвате. Прелестната бална зала показва колко сте отворени към хората и че бихте предразположили абсолютно всеки с компанията си, според вас имате много за даване! Ако в крайна сметка сте се озовали в коридора със затворените врати, може би се смятате за човек, който другите трудно биха разбрали. Според вас ще са им нужни доста усилия, за да се докоснат до истинската ми същност.

Въпрос 3: Стълбището
Стълбището изобразява представата, която имате за живота си. Стълбището-лабиринт биха избрали хората, които имат трудности в живота си, които често страдат и изпитват болка. При красивото спираловидно стълбище ще видим човек, доволен от живота, с голяма доза романтика, изпълваща мислите му.

Въпрос 4: Прозорецът
Прозорецът представлява начина, по който се чувствате точно сега. Малкото прозорче показва, че може би се чувствате депресирани или приковани от живота си. Може да изглежда, че няма обратен път от ситуациите, в които се намирате в този период. Нормалният прозорец разкрива един човек с реалистични възгледи и очаквания от живота си в настоящето. Осъзнавате нещата, които ви спъват от време на време, но бъдещето ви е точно пред вас и го виждате чисто и ясно!
А ако пред вас е стоял гигантския прозорец, то вие най-вероятно сте от хората, които се чувстват непобедими, свободни и в изключително състояние да постигнат целите си!

Въпрос 5: Гледката от прозореца
Гледката от прозореца е като обща гледка на вашия цялостен живот. Бурното море показва забързания и хаотичен начин на живеене, докато заснежената гора показва човек, който обича изолацията и понякога страни от хората. Зелените поля показват, че животът ви е спокоен и стабилен, без присъствието на много стрес и тревоги. И накрая, оживеното градче показва човек, който по начало води пълноценен живот и общува с много хора.

Въпрос 6: Вътрешният двор на замъка
Образът на двора е може би образът, който бихте имали за вашето бъдеще. Ако сте избрали подредената градинка с прелестните цветя, то в представите ви ви очаква безпроблемно бъдеще, изпълнено с щастие. От друга страна, представата за пренебрегнатата градина показва оптимист, който може би се притеснява дали ще има сили да поеме контрол над живота си и да направи бъдещето си по-хубаво. За хората, избрали страховития вътрешен двор, песимизмът или липсата на интерес най-вероятно са водещи чувства към тяхното бъдеще.