Може би вече усещате коледното настроение, наближаващите най-мили семейни празници и изкушаващите трапези... Но преди да се отдадете на всички тези удоволствия, нека ви припомним, че от събота започват 40-дневните Коледни пости, които ще приключат на 24 декември - Бъдни вечер. 

Този период, който още се нарича Малка четиридесетница, бива считан за правилното време за "отчуждаване от злото". Постещият човек трябва да се въздържа от блажна храна, за да може да бъде преборен грехът, изначално заложен в човека. А приемането само на определен вид храна трябва да бъде съчетано и с духовен пост, символ на спасението на човешката душа. 

Съществуват шест степени на строгост при постенето:

- яде се всичко, освен месо (на Месни Заговезни)
- хапва се риба
- може да се яде храна, приготвена с растително масло
- може да се яде гореща храна без мазнина
- приема се студена храна, приготвена без мазнина
- пълно въздържане от храна

Какво можем да ядем, ако постим?

Коледните пости могат да бъдат прекрасна възможност за прочистване на организма от натрупаните токсини и излишни килограми. Важно е да се знае обаче, че бременните жени и болните хора, трябва предварително да се посъветват с лекар, ако желаят да спазят постите. 

През първата седмица, църковният пост повелява да се приемат само растителни храни с олио. В периода между втората и четвъртата може да бъде приемана риба, но през шестата седмица отново се консумират единствено растителни храни с олио. На Коледа, 25 декември, се блажи.

По време на поста, за изключително полезни се смятат сушените плодове и пълнозърнестите продукти, орехите, лешниците, фъстъците, сусамът, бадемите, тиквените и слънчогледови семки. Дефицитът на белтъчини може да бъде избегнат, ако наблягате на храни като боб, леща, ориз, нахут, булгур, киноа, авокадо, гъби и всякакъв вид кълнове. Яжте ябълки, киви и портокали, броколи, карфиол, картофи, зеле, спанак, моркови, тикви, сини домати. Позволени са и макаронените изделия, които обаче не съдържат яйца или други животински продукти. Подправяйте всичките си ястия със зехтин, който има прочистващо действие.

За любителите на рибните ястия, които не желаят да спазват строгия пост през цялото време, на Никулден (6 декември), се разрешава консумацията на риба и вино. Те могат да наблегнат на тези риби, които съдържат най-много белтъчини - пъстърва, скумрия, лефер, риба тон, херинга, сардина и хек.