Коледните пости са чудесен начин не само да уважим християнските традиции, но и да се прочистим от токсините. Дори да смятате, че Коледа е далеч, какво по-вдъхновяващо от малко коледно настроение?

 

Коледните пости започват на 15 ноември и продължават до 24 декември. Те са последните пости до края на годината и не са толкова стриктни като Великите пости. Има дни, в които е позволена дори консумацията на риба и други морски храни. Децата, бременните жени и възрастните хора могат да консумират и млечни продукти. По време на строгите пости се консумира растителна храна, а през останалото време може да се хапват и морски продукти. Сряда и петък са дните, през които се спазва строга диета.

Какво да консумирате по време на постите?

За да не страдаме от дефицит на белтъчини, трябва да консумираме боб, леща, ориз, булгур, нахут, гъби, авокадо, кълнове, соеви продукти, сушени плодове, пълнозърнести храни. Препоръчва се консумацията на плодове и зеленчуци. Не пропускайте да сложите на трапезата си тиква, спанак, картофи, зеле, цвекло, моркови, броколи, царевица, грах. 

Разрешени са и макаронените изделия, ако не съдържат яйца. На Никулден можете да си приготвите риба, както и през останалите позволени дни по време на коледните пости. За предпочитане е риба тон, херинга, паламуд, скумрия, хек, пъстърва, сафрид. 

Дори никога да не сте постили, може би сега е моментът да започнете. Коледните пости ще ви помогнат да прочистите организма си и да се отървете от излишните килограми.