Очакваме с нетърпение летните месеци, надяваме се на по-малко дъжд и повече топли слънчеви лъчи. Със затоплянето обаче се увеличават и рисковете за кожата. Според експертни проучвания около 20% от живеещите в Европа и САЩ проявяват различни форми на слънчеви алергии, като по-често засегнати са жените.

Често срещаните слънчеви алергии като полиморфна светлинна дерматоза или Акне Mallorca се проявяват при все повече хора. Обикновено засегнатите получават сърбящи мехурчета или обриви по кожата, а по-тежките случаи се характеризират с по-сериозни обриви, най-вече по горната част на ръцете, дланите, деколтето и дори лицето.

Предполага се, че един от факторите за появата на слънчева алергия е генетичната предразположеност, тъй като често симптомите се наблюдават при членовете на цялото семейство. Ключова роля за развитието на слънчеви алергии имат свободните радикали, образувани в следствие на действието на UV лъчите върху кожата. Те предизвикват оксидативен стрес (увреждане на клетъчните мембрани, на нуклеарната и митохондриална ДНК и клетъчните протеини) и могат да повлияят имунната система, в следствие на което се появяват симптомите на слънчева алергия.

Естествена защита на кожата ни срещу свободните радикали са различни ензими и витамини, като ко-ензим Q10, витамини Е, А, C и други антиоксиданти. Но тя не е достатъчна, за да неутрализира оксидативния стрес, причинен от активното излагане на слънце. Необходимо е да се използват слънцезащитни продукти, които осигуряват не само широкоспектърна UVA/UVB защита, но и биологична клетъчна защита.

Eucerin разработи серия слънцезащитни продукти, предназначени специално за кожа, склонна към слънчеви алергии. Те осигуряват широкоспектърна, фотостабилна UVA/UVB защита, комбинирана с биологична защита с Ликохалкон А и Алфа-Глюкозил-Рутин (AGR). Това са естествени растителни извлеци, които действат в комбинация и ефикасно неутрализират свободните радикали. Тази антиоксидантна система за защита на кожата от слънчевите лъчи е патентована от  козметичната компания Байерсдорф. Клиничните изследвания и тестовете на продуктите Eucerin, които съдържат AGR, показват, че при 90% от пациентите се повлияват симптомите на слънчевата алергия. 

Eucerin ви съветва, ако въпреки употребата на слънцезащитен крем след няколко дни симптомите на слънчева алергия не отшумят, непременно да се консултирате с дерматолог.