Семената чиа стават все по-популярна суперхрана. Ще ги срещнете в менюто на любимия ви ресторант, като съставка на енергийния ви бар или като закуската на някоя колежка от офиса. Но знаете ли какво представляват семената чиа?

Вероятно подозирате, че са полезни (все пак са „суперхрана”, нали?), но нямате представа как точно действат на тялото ви (супер... добре?). Може би сте яли пудинг от чиа, но знаете ли, че можете да замените яйцата с чиа? Ако не сте напълно уверени в знанията си, ви предлагаме един подробен наръчник за чиата – какво е чиа, защо да я ядем и как да я приготвяме.

Какво е чиа?

Чиата е общото наименование на два вида Салвия – Хиспаника и Колумбариае, тя е част от семейството на ментата. Листата на чиата често се правят на чай, но семената са по-популярната част от растението.

Чиата произхожда от Южна Америка и е използвана още от ацтеките. На много пакети с чиа ще откриете впечатляващата история за воините, които се зареждали с енергия, благодарение на чиата, и издържали цял ден само с една шепа от чудодейните семена. Въпреки че това е доста добра реклама, няма реални доказателства за тази практика. Въпреки че е интересно да отбележим, че „чиа” произлиза от думата за „сила” на маите.

Защо е полезна чиата?

  1. Тя съдържа много фибри, които много ще се харесат на червата ни.
  2. Чиата е богата на омега-3 мастни киселини. Те имат положителен ефект върху сърцето, кръвоносните съдове, нервната и имунната система, подобряват паметта и концентрацията, намаляват нивото на лошия холестерол.
  3. Семената са богати на калций. В три лъжички има около 233 милиграма калций, почти колкото в една чаша мляко.
  4. Тя съдържа два пъти повече калий от един банан и три пъти повече желязо от спанака.
  5. Освен това тя съдържа и фосфор, цинк, магнезий и бор, които са важни за обновяването на клетките и съединителната тъкан.
  6. Чиата е богата на витамини от група В, както и на витамините А, С и Е. Антиоксидантите в нея забавят стареенето и дори предпазват от рак.
  7. Тя е добър източник на протеин (20% от чиата е протеин), така че добре ще се впише в диетата на вегетарианците.
  8. Семената лесно попиват вода и неколкократно увеличават първоначалния си обем. Поради това свойство чиата се превръща в гел, който има положителен ефект върху храносмилането. Той хидратира организма и ви зарежда с енергия.
  9. Чиата може да ви държи сити дълго време, затова намалява чувството за глад и стабилизира кръвната захар.
  10. Тя има дълъг срок на годност, не изисква специално съхранение. Тайната се крие във високото съдържание на омега-3 и витамини, които я предпазват от бързо окисление.

Как да я приготвите?

Възможностите са безброй, но нека започнем с най-простото:

Чиа пудинг

Основното правило е 1 чаша течност и 3 лъжици семена от чиа. Просто сипете семената в течността, разбъркайте и ги оставете поне 15 минути, за да поемат течността. Можете да ги оставите и цяла нощ, но не в хладилника, защото ниската температура им пречи бързо да усвоят течността, най-добре е да използвате течност със стайна температура или леко затоплена.

Най-добрата комбинация съдържа мляко (бадемово, соево и т.н.), натурален подсладител (мед) и чиа. Сега добавете малко ванилия за ванилов пудинг, какаови зърна за шоколадов пудинг или любимите ви плодове за плодов пудинг.

Сладко от чиа

Това страхотно сладко отнема само няколко минути. Изберете любимите ви горски плодове за сладко, сложете ги в малка тенджера на котлона, бъркайте често, докато консистенцията им стане като на сладко. Когато плодовете са готови, поръсете отгоре семената от чиа (за всяка чаша плодове, сложете 1-2 лъжици чиа), добаетеи лимон, розова вода, канела или друга подправка по ваш вкус, накрая завършете с 1-2 лъжици мед, ако мислите, че не е достатъчно сладко.

Можете да използвате сладкото с чиа като нормално сладко – намазано на сутрешния ви тост или като завършек на овесената ви каша.

Смути с чиа

Няма нищо по-лесно от смути с чиа – просто сложете любимите ви съставки за смути в блендера и добавете чия. За всяка чаша течност, добавяте 1 супена лъжица чиа. Ако добавите повече, смутито ще стане твърде гъсто.

Чиата може да замени яйцата? Как?

Тъй като чиата е богата на протеини и има лепкава, гелообразна текстура, когато поеме вода, тя е идеалният заместител на яйцата. Но само при печивата, по-добре не се опитвайте да я изпържите, чиата на очи няма да ви се получи.

За да направите едно чиа яйце, ще ви трябва една лъжица чиа. Първо я смелите добре с мелничка за кафе или кухненски робот. След това добавете 3 супени лъжици вода, оставете я да попие водата за 5 минути и вече можете да замените яйцата с чиата.

Имайте предвид че трябва да смилате чиата на момента, а не предварително, защото веднъж смляна, тя се разваля по-бързо.