Живота подлага на ежедневни тестове всеки един от нас. И поради причина, която ние не знаем, всеки от нас получава различен тест. Някои имат за цел сякаш да разберат висша математика, а други - да направят само няколко елементарни сметки. И в двата варианта, всички ние трябва да се справим с предизвикателствата пред нас. Гени, местоположение и финансов статус са само част от факторите, по които всеки се различава от другия.

И все пак, без значение в какви обстоятелства ни поставя животът, самите ние решаваме дали ще бъдем победители или жертви. Имаме пълен контрол над това дали ще изживеем позитивен или негативен живот.

А тези, които избират да живеят позитивен живот – тоест победителите – са най-силни.

Швейцарската психоложка Елизабет Рос, казва:

"Най-красивите хора, които познаваме, са тези, които знаят какво е да изгубиш, знаят какво е да страдаш, знаят какво е да имаш трудности и са намерили начин как да се справят с всичко това. Тези хора имат качеството да ценят, чувствени са, изпълнение със състрадание и доброта, те умеят да обичат много силно. Красивите хора не се раждат като изградени личности".

С други думи, вътрешно красивите хора не са получили тези качества като дадености, а са изградили себе си, за да бъдат такива.

Добрите хора носят светлина в света, защото идват от място, където е пълно с мрак

В света на мрака, където са родени тези хора, те използват позитивността като начин да създадат повече светлина.

Добрите хора често са се сблъсквали с лошия късмет. Те са попадали в неблагоприятни ситуации, изпитвали са на свой гръб деструктивни обстоятелства, като например токсични членове на семейството или бедност.

Те не са се научили само да успяват. Научили са се да надмогват. Те са счупили омагьосания кръг на злополучие и са направили това, което на пръв поглед изглежда невъзможно. Научили са се да тичат бързо и да настигат всички, които са преди тях в свят, който не чака никого.

Когато всички други са получавали най-скъпите пастели за подарък, вие може би сте получили опаковка от 10, защото е била най-евтината. Въпреки това, сте използвали тези пастели, за да рисувате живот, който е пълен с цвят, нали?

Добрите хора обичат най-силно, защото са били наранени най-дълбоко

Хората вероятно ще се държат много по-внимателни и по-добре с вас, ако преди това са били наранени от този, когото са обичали.

Защо се случва това? Е, тези, които са имали разбито сърце, знаят какво е да събираш парчетата от него от земята. Тези хора не искат някой друг да изпита болката, която те са изпитали.

Добрите хора са научили по трудния начин, че недостатъците са възможности за развитие

Много е възможно някой от тези добри хора, за които говорим, преди да е бил песимист. Но с времето, обикновено се научават как да бъдат позитивни – по трудния или по лесния начин.

Вероятно са стигнали до заключението, че всяко малко нещо в живота, което уж ги дърпа назад, с времето се превръща в следващото стъпало към успеха.
Или може би справянето с брат, които има проблеми с алкохола е дало урок на някой, че за да се реши един проблем са необходими търпение и желание за намиране на решение. Много терапевти се научават от малка възраст как да се справят с хора, които изпитват болка.

От тази гледна точка, добрите хора получават безценен опит.

Добрите хора не искат другите да бъдат наранени по начина, по който те са били наранявани

Добрите хора вероятно са изпитали на гърба си подигравките затова, че имат лунички, големи уши или акне. Може би физическо увреждане ги е карало да се чувстват невидими за околните.

Доброта притежават истински само тези, които знаят какво е жестокост.
Вместо да се подиграват на другите, добрите хора разучват стереотипите и проявяват чувствителност. Те правят комплименти и изказват мили думи. Искат другите да се чувстват красиви и уверени, а не грозни и наранени. Причината за това е, че добрите хора знаят какво е да се чувстваш по този начин и не го желаят дори на най-големите си врагове.

Добрите хора избират да са героите, които помагат на другите да останат на повърхността

Добрите хора умеят да се справят с всяка ситуация, която животът им постави. Знаят, че ще преживеят всичко, защото вече са го направили. Всичките им белези са просто доказателства, че могат да се излекуват и възстановят от несполуките.

Ако нещо ги сломи, те намират начин да се изправят и да продължават напред. След като знаят, че са достатъчно издръжливи, добрите хора правят всичко по силите си, за да помагат на хората около тях.

В състезанието наречено живот, повечето бегачи се фокусират само върху себе си. Но тези, които са страдали, оглеждат останалите и преценяват дали някой не преминава през същото като тях.

Добрите хора се радват на приятелите си, споделят бутилките си с вода и мотивират останалите да тичат наравно с тях.

Те се превръщат в помощта за останалите, която винаги са искали да имат за себе си.