Турция предлага изключително изгодни и привлекателни възможности за почивка, както през зимата, така и през лятото. Плажните курорти в Южната ни съседка са световноизвестни и през горещите месеци от годината, но малко хора знаят, че турците разполагат и с не по-малко качествени зимни курорти. Именно на тях ще обърнем внимание в днешния материал. Все пак зимата не е свършила още и ако искате да съчетаете почивка в чужбина с каране на ски, то Турция би било доста добър избор!

Най-известните планински курорти в Турция са Улудаг и Паландокен. Улудаг е най-големияt зимен курорт в Турция. В превод името му означава „Голяма планина”, което в никакъв случай не е избрано случайно – курортът се намира на повече от 2000 метра надморска височина. За планината се носят най-различни легенди, но най-разпространената гласи, че от нея древногръцките богове са наблюдавали войната при Троя. В днешно време на мястото, от което боговете са наблюдавали случващото се в Троя, е издигнат модерен планински курорт, който предлага най-различни възможности за почивка и забавления на своите гости. Курортът е разделен на райони, като в първата му част са разпределени хотели две и три звезди, а във втората са разположени четиризвездните и петзвездните хотели.

Паландокен разполага с най-модерното оборудване от всички останали ски центрове и планински курорти. Курортът предлага отлични условия за ски туризъм. Паландокен разполага с много ски писти, като общата им дължина е около 25-30 километра. Пистите са разделени на категории за начинаещи, напреднали и професионалисти.

Покрай карането на ски задължително трябва да отскочите до мегаполиса Истанбул. Градът ще ви предложи изключително много забавления и развлечения, както и куп исторически и архитектурни забележителности.

Истанбул



По бреговете на Босфора ще видите много хора, които си почиват или се разхождат в града. Едно от най-любопитни места в Истанбул е Египетския пазар на подправките – „Мисир Пазар”. Там можете да намерите ароматни сапуни, лосиони от зехтин, фъстъци, фурми и други сушени плодове. Намирането на хотел в Истанбул е една от най-лесните работи. В Истанбул има десетки качествени хотели с най-добро качество на обслужване.



Един от най-старите сладкарски магазини „Али Мухидин Хаджи Бекир” е създаден през средата на XVIII век. На втория етаж има одая, където можете да седнете и да изпиете едно от най-прочутите турски кафета или да се насладите на най-сладките локуми и баклави в Турция. Задължително трябва да посетите „Синята Джамия”, която дължи името си на над 20 000 хиляди сини декоративни плочки, които са изрисувани с флорални мотиви. Тя е една от най-големите джамии в страната. В близост до нея се намира „Света София” – една от най-красивите забележителности в Истанбул. Някогашната църква е била превърната в джамия от Мехмет Завоевателя през XV век. В момента тя се използва като музей, входът в него е 15 турски лири.



Капалърчарши е един от най-големите закрити пазари в света и най-големия в Истанбул със своите 4 000 магазинчета, разположени на 64 улици. Търговците са едни то най-любезните и ви канят на чаша турско кафе, за да ви продадат някой от техните килими, чанти, сувенири или друга стока. 

 
Възможностите за развлечения и изкуства в Истанбул са много. Нощните клубове са много по-спокойни, отколкото си представяте. Програмите им включват народни танци, фокуси, кючек, музика на живо и т.н. През лятото дискотеките се пълнят толкова, че чак се местят на открити площи.



В никакъв случай не трябва да пропускате от туристическата си обиколка дворецът „Топкапъ сарай”. Той е създаден през 1895 година, като днес той служи за музей на султанската ера и една от най-големите атракции в града. В него се съхраняват богати колекции от скъпоценности. Дворецът се състои от няколко сгради, разделен е на 4 двора и има невероятен изглед към Босфора.