Да показваме спонтанно привързаност е едно от нещата, които сякаш губим след детството. Спомнете си като деца колко често сме тичали до мама, баба и татко само за една целувка и прегръдка. Порастването неминуемо променя тези малки жестове, а с това и връзката ни с най-близките ни хора.

Любопитно е, че именно потискането на тези толкова нежни желание, често води до проблеми с комуникациите ни. Ако понякога просто се гушнем в партньора си, след като сме се почувствали застрашени от целия свят, бихме си спестили много нерви и неприятни емоции. Едва ли е случайно, че дори в природата животните прекарват часове сгушени едни в други, търсейки топлина и сигурност. А ние така лесно се отказваме от прегръдките.

1. Изразявайки чувствата си физически, ние помагаме за освобождаването на хормоните на щастието в организма. Една от причините, поради които гушкането, хващането на ръце и докосването е приятно, е, защото този вид поведение покачва нивото на окситоцин в организма ни. Този хормон намалява болката и създава чувство за спокойствие. Научни експерименти показват, че окситоцинът се покачва и по време на оргазъм, също и в резултат на приятно докосване.

2. Прегръдките предсказва силата на привързаност по време на брака. Количеството на физически демонстрирани чувства между мъжете и техните съпруги, подсказва колко всъщност те се обичат. Странното е, че дори когато двама души са в криза, допирът на телата им разпалва техните чувства. Така че по една дълга прегръдка на ден може да ви спаси от развод.

3.Физическото демонстриране на чувства е свързано с понижаване на кръвното. Жените, които получават повече прегръдки от половинката си, често имат нормално кръвно налягане, докато тези, които по-рядко имат тази възможност обикновено са с високо такова.

4. Физическото изразяване на емоции в една връзка намалява стреса. При влюбените, честите изрази на чувства намаляват дневното ниво на хормона на стреса – кортизол.

5. Ласките и докосванията от любимия са свързани с по-висока удовлетвореност от връзката. Учени доказват, че двойките са по-удовлетворени във връзката помежду си, когато има демонстрират по-често чувствата си с физически докосвания.

6. Изразявайки чувствата си днес, това ви гарантира по-добро настроение утре. Положителните последици от изразяването на чувства са много, но една от тях е, че особено при жените, настроението се покачва значително след физически ласки с половинката. Наблюдава се прилив на енергия.

При влюбените ласките, прегръдките, целувките и милите докосвания говорят за качеството на тяхната връзка и често са причина за добро физическо и психично здраве. Затова - отделете време, за да покажете нагледно какво е половинката ви за вас…