Навремето прочетох, че любовта се заражда между мъжа и жената веднага и едновременно. И се съгласих с това. Всичко, което не става синхронно е „всичко е сложно за сега”, но то надали ще прерасне в любов.

Може да възразите и да кажете, че познавате много двойки, където първо Тя го е обичала силно, а след време Той се е усетил и също я заобичал. Или пък мъжът дълги години е бил влюбен в жената, ухажвал я е, свалял е звезди от небето за нея и тя го е заобичала постепенно. Но позволете да не се съглася. Склонна съм да мисля, че при тези ситуации, втората половинка изпитва някакви вторични чувства, вероятно неосъзната изгода, удобство, комфорт, сигурност в бъдещето, страх да не остане сама и подобни.

Химията, флуидите, любовта – те възникват в мига, в който се срещнат двама души, готови да градят отношения. Не е факт, че ще им стигнат нервите, търпението и компромисите, за да изградят стабилна връзка, НО те поне имат този шанс. Просто възниква една моментална връзка, едно взаимно привличане. И двамата чувстват, и двамата разбират, и на двамата им е интересно да опитат.

Ако след първите няколко срещи, между вас започнат да стават неща от типа на „обеща да звънне – не го направи”, „каза – не дойде”, „прочете съобщението – не отговори”, „мисли един месец за връзката ни”, а възможно и „имам много работа, нямам време за лични отношения”, „отивам с момчетата на мач, нека пренесем срещата” и прочие нелепи оправдания, то съжалявам, но нека бъдем реалисти – нищо няма да се получи от това. Помежду ви го няма и надали ще се получи „онова нещо”. Ако решите да градите отношения с такъв човек, то ви очаква много труд, скъсани нерви и потискаща неблагодарност. А ако се замислите още малко – защо ви е да влагате толкова усилия за връзка с човек, на когото очевидно не сте му нужни?

Когато двама души усещат тази химия, и двамата се опитват да щадят чувствата на другия. Половинката ви няма да изчезне просто така, защото ще знае, колко силно може да ви нарани с това. Възлюбеният ви няма да остави съобщенията ви без отговор, защото го е грижа за чувствата ви и няма да иска да ви развали настроението с такава дреболия. Другият няма да настоява за отворена връзка, просто защото той няма да иска да е с друга освен вас. Няма да се безпокоите за това, дали другия изпитва все още топли чувства към вас, защото постоянно ще получавате потвърждение за чувствата и емоциите, които той изпитва към вас. Той ще е искрен и открит и вие ще му отвръщате със същото.

Убедена съм, че всички онези несполучливи и трудни връзки са в резултат на това, че нямаме търпение да дочакаме Правилния човек. Ако на младини още не сме знаели, какво искаме и от какво имаме нужда, то сега, когато вече сме по-зрели и имаме търпение, нещата вече стоят по друг начин.

Може да попитате, а какво да правят онези, които така и не са го дочакали на четиридесет, и на петдесет, и на шейсет години и са останали сами? Тук всичко зависи от ситуацията. Някои са се обвързали с неподходящия човек и по този начин са затворили завинаги вратата пред любовта. На други им е дошло до гуша от разочарования и са положили усилия да изградят живота си без да имат нужда от друг човек.

Но има и такива хора, които се радват на живота във всяка възраст, ценят всеки миг и всяко чувство, обичат света и хората, обичат себе си и вярват, че сред всички 7 милиарда души на планетата, някъде там живее идеалният партньор. Някои се вслушват във вътрешния си глас, когато ги връхлети желание да учат чужди езици, стягат си багажа и заминават в чужбина, а там… срещат любовта. Други се посвещават на науката и в един прекрасен ден по време на научна конференция се сблъскват с нея, с любовта! Всеки има своя път. Но най-важното е, когато сте сами, да не изпадате в депресия заради това, а да се възползвате максимално от този шанс. Работете над себе си, учете езици, усъвършенствайте уменията си, открийте хоби, четете книги, ходете на театър – просто работете над себе си, изградете личността си.

И най-важното – повярвайте, Правилният човек заслужава да го дочакате. Или по-точно: Той заслужава да живеете пълноценно живота си, докато се срещнете!