Пиенето на топла вода с лимон сутрин дава на организма ни много ползи за здравето, перфектен имуностимулатор е за зимата и идващата пролет. След като пробвахме и сами се убедихме в това, от екипа на Dama.bg решихме да ви запознаем с някои благоприятни за нашите тяло и здраве неща, свързани с пиенето на лимонена вода рано сутрин.

1. Лекарство за храносмилателната система

Една чаша топла вода, изпита на гладно рано сутрин, има свойството да стимулира и да прочиства стомашно-чревния тракт, когато попадне в него – перфектна е като диуретик, за лечение на остър или хроничен запек и за прочистване на организма в дни на детоксикация. Комбинацията с лимон е подходяща за черния дроб, благодарение на лимонената киселина максимизираща ензимите, които отговарят за неговото стимулиране и прочистване. Също така помага при проблеми с храносмилателните киселини.

2. Поддържа функцията на имунната система

Цитрусовите плодове като лимона са с високо съдържание на витамин С и аскорбинова киселина. Витамин С е основно средство при борбата с вируси и настинки, а аскорбиновата киселина има голям принос за усвояването на желязо от организма ни и също така играе голяма роля в имунната ни система.
Освен добавянето му в сутрешната чаша вода, можем да измислим много начини, с които да се насладим на лимоните и в същото време да приемем техните витамини дори и да не харесваме киселия вкус: добавяйки мед или захар към лимонови парченца; приготвяйки лимоново желе, като вместо вода използваме лимонов сок и подсладител; към чайове и комбинирани фрешове; използвайки пресен лимонов сок за сиропиране на сладкиши и т.н.


3. Алкализира вашето тяло

Ако тялото ви има хроничен pH дисбаланс, то вие ще бъдете силно податливи на всякакви болести. Въпреки че лимоните са кисели, те са изключително алкализиращи и са чудесен начин да осигурите на тялото си нужното pH. Ще ви подейства добре и при тежка диета, съставена предимно от месо, млечни продукти и алкохол.
За да е добър балансът на вашето тяло, е нужно и правилно дишане от ваша страна. Медицински факт е, че изключително бързото дишане от типа "хипервентилация" може всъщност да причини прекомерна алкализация на кръвта. Но и обратното е вярно – твърде плиткото дишане причинява натрупване на киселини в тялото.
Обяснението на това е, че когато дишате плитко или подсъзнателно задържате дъха си и не успявате да дишате дълбоко, вие не само че не успявате да поемете достатъчно кислород, но и не издишате въздуха напълно. Това означава, че в кръвта ви се акумулира въглероден двуокис. Високите нива на въглеродния двуокис снижават водородния потенциал (pH) и това води до повишаване киселинността на кръвта.
Освен това с правилното дишане се подобрява кръвообращението и храносмилането, облекчава се стреса и помага за пречистването на тялото от токсини.

4. Дава ни енергия!

Много хора твърдят, че с лекота биха заменили дългогодишния навик да пият сутрешно кафе само след няколко дни, започнати с лимонена вода. Комбинацията на водата с лимон помага на кръвта ни да се изпълни с кислород, което от своя страна ни зарежда със здравословна и чиста енергия, оставяйки ни да се чувстваме добре.

5. Поддържа кожата ни красива

Хроничната дехидратация може да накара кожата ни да изглежда изморена и груба, затова е добре да започнем деня си правилно с лимонова вода. Витамин С играе много важна роля в поддържането на кожата ни здрава и красива, а антиоксидантите успешно се борят с факторите причиняващи нейното стареене.