Всеки път, когато се опитваш да промениш нещо в живота си, неминуемо усещаш съпротивление, сякаш от самата Вселена.

Понякога тази съпротива идва от самите нас. Всички знаем, че е в наш интерес сутрин да ставаме по-рано, за да тичаме, но мързелът ни спира почти винаги. После се оказва, че колегите са поръчали пица в офиса, а ти тъкмо си решила, че ще спазваш диета… Но като се замислиш, по-добре да започнеш всички тези промени в понеделник. После пък искаш да започнеш собствен бизнес, но там ще бъдеш затрупана с хиляди административни проблеми и много скоро ще започнеш да съжаляваш за инициативата си.

Но, колкото и странно да ти прозвучи, цялата тази вътрешна съпротива, всъщност е добър знак за това, че се стараеш да преодолееш вътрешните си бариери. Освен вътрешна съпротива, се налага да се изправиш и пред съпротивата, оказана от обкръжаващите те хора.

От родителите, които неведнъж са те уверявали, че „Трябва да си реалист. Знаем, че си отлична танцьорка, но за твое добро, ще е да опиташ възможностите си в по-сериозна сфера, където заплатата ще си заслужава!” От колегите, които те уверяват, че и без това си голяма късметлийка, за дето по време на криза имаш такава хубава и добре платена работа. От приятелите, които се шегуват с плановете ти или просто нямат време да те изслушат.

Ако позволиш на околните да влияят на решенията ти, резултатите неминуемо ще са катастрофални. Истината е в това, че тези хора не разбират защо твоите мечти, увлечения и желания са толкова важни за теб. И това е нормално. Напълно нормално е да живееш живот, който другите не разбират. Абсолютно нормално е да не спиш по цели нощи, докато работиш над проект, който няма да ти донесе на мига слава и пари. Няма нищо лошо в това, да избереш напълно „ненормална”, в очите на другите, професия.

Единственото ненормално нещо би било да криеш потенциала си и уникалните си умения, само защото другите не ги разбират.

Така че спри да отлагаш и още днес започни да живееш по собствени правила. И бъди сигурна, че някой ден всички тези хора, които са се отнесли с пренебрежение към идеите и мечтите ти, смаяно ще гледат към теб и ще те питат „Как успя да постигнеш това?” А ти просто ще им се усмихнеш насреща, знаейки, че си следвала мечтите и самата себе си!