Казват, че снимките казват хиляди думи, но в този случай дори една е достатъчна. Вълнуващата снимка на новородено бебе и неговата пъпна връв, изписваща думичката „любов“ е заснета от фотографът Ема Джийн Нолан.

30-годишната Ема казва, че е споделила черно-бялата снимка в социалните мрежи, за да информира хората за красивата и свещена, но не особено популярна маорска традиция, наречена „уенуа“. Тя добавя, че плацентата не е нещо, което е почитано и уважавано в западната култура.

Тя е заснела кадъра на Харпър Хоани Спайс само час и половина след раждането му на 2 януари. Ема разказва, че е искала да привлече вниманието към уенуа – маорската дума за плацента и земя. Традицията повелява плацентата на новороденото да бъде заровена след раждането.

Под снимката тя е изписала „Добре дошъл на земята, малък сладък Харпър. Като маорско бебе, неговата плацента ще се завърне в земята. Думата „уенуа“ се използва както за плацента, така и за земя. Уенуа (плацентата) се завръща в уенуа (земята) чрез пито (пъпната връв) – връзката между новороденото и папатуануку (майката земя). С установяването на това сродство, всеки индивид изпълнява ролята на попечител за папатуануку (майката Земя), която е вечна". 

 

Снимката е харесана над 2500 пъти в рамките на няколко дни. Ема коментира: "Не очаквах такъв огромен интерес към кадъра". Тя обяснява: „Реших да заснема тази снимка на Харпър, за да покажа как изглежда физиологичното раждане, тъй като повечето хора не са виждали бебе, което е все още свързано с плацентата. Знаех, че е важно да заговоря за маорската традиция в социалните мрежи, тъй като плацентата не е нещо, което е почитано и уважавано в западната култура. Напротив – тя е отричана, игнорирана или смятана за отвратителна. Но без нея, никой от нас нямаше да е тук. Във време, в което сме толкова откъснати от себе си, от историята си и едни от други, интересът към тази снимка доказва, че все още се нуждаем от свързване“. 

Харпър е син на Джолин Спайс от Нова Зеландия и Йохан Спайс от Южна Африка. Роден е у дома, а плацентата му ще бъде заровена във фермата на дядо му, под древно дърво.

Много майки са коментирали под снимката къде са заровени техните плаценти или къде са заровени тези на бебетата им. „Чувала съм много различни традиции по отношение на раждането“, казва Ема. „Плацентата е почитана в много култури по света, а в тях хората са по-свързани със семействата си и със земята“. Маорската традиция за заравяне на уенуа и пито (пъпната връв) представлява доживотната духовна и физическа връзка между бебето и земята.

Ема започнала да се занимава с фотография по време на бременността си със своя син, който сега е на 2 и работи като фотограф от 6 месеца. Тя е искала да заснеме подобен кадър от много време, но не е успявала да намери бебе с достатъчно дълга пъпна връв, за да се изпише думата „любов“.

Ема е направила снимката, докато майката на Харпър – Джолин била под душа след раждането и разказва, че и е отнело доста време, за да усука връвта, така че да изпише думичката перфектно. „Като фотограф искам да давам сила на жените и да показвам на света красотата на майчинството във всичките й форми“, споделя фотографът. „Изпитвам страст да споделям информация за раждането, кърменето и майчинството. Окуражавам жените да споделят историите си, да разчупят бариерите и да се обединят. Използвам снимките си, за да покажа на хората красотата на живота и се стремя да заснемам истински спиращи дъха снимки, които да ви накарат да промените гледната си точка“.