Интернет гигантът Google се сблъска с доста деликатен проблем, след като една от неговите услуги определи двама чернокожи като горили. Става дума за безплатното приложение Google Photos, което автоматично анализира и подрежда снимките на потребителите в каталог, съобщава в. Guardian, цитиран от Дневник.

Приложението използва алгоритъма на Google, който анализира всяка снимка и поставя различни етикети към нея, чрез които ги обединява в албуми. Идеята е, че така потребителят лесно ще намира това, което търси към даден момент, например снимки на коли, снимки от дипломирането и др.

В случая на потребителя Джаки Алкайн обаче приложението определи двама от неговите приятели за "горили". Алкайн публикува снимка и изрази недоволството си от издънката на Google.

Първоначално се появиха съмнения, че снимката е реална. Няколко часа по-късно обаче компанията потвърди, че действително е открила проблем. С Алкайн се е свързал главният архитект на социалните услуги на Google Йонатан Зунгер. По-късно той му благодари в Twitter, като му благодари за сигнала и допълни, че вече проблемът е отстранен.

"Преди време имахме проблем с идентифицирането на хората (от всички раси) и алгоритъмът ги определяше за кучета. Причините са сходни като в този случай. Работим за дългосрочни решения, които да внимават за лингвистиката (думи, които са неподходящи за снимки с хора), както и да подобрим алгоритъма за разпознаване на лица (вкл. и тъмнокожи). Работим много, но има и още много какво да се направи, но знаем какво", коментира Зунгер.